Stand van zaken project “˜Oudere werkzoekende’ en “˜Ambassadeur’ John de Wolf

      Reacties uitgeschakeld voor Stand van zaken project “˜Oudere werkzoekende’ en “˜Ambassadeur’ John de Wolf
Delen

Begin april 2016 verscheen groots het bericht in de pers dat voormalig profvoetballer John de Wolf het nieuwe wapen in de strijd tegen werkloosheid onder vijftigplussers zou worden.Want van de groep mensen in Nederland die langer dan een jaar zonder baan zit, is de helft ouder dan 50 jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal en Cultureel Planbureau . Dat zijn er in Nederland meer dan 100.000.

Dat komt niet doordat oudere werknemers vaker hun baan verliezen. Maar raken zij hun baan kwijt, dan is de kans op langdurige werkloosheid bijna twee keer zo groot als gemiddeld.

Zijn opdracht:

Het land in gaan om deze groep werkzoekenden te adviseren, te activeren en te ondersteunen. Ook gaat de ambassadeur met werkgevers in gesprek om hen te wijzen op de waarde van vijftigplussers op de werkvloer. De benoeming is tot stand gekomen in overleg met de sociale partners.

Verder werd gemeld dat De Wolf begint op 1 mei en zich minimaal zes uur per werk zal inzetten in deze functie. Verder zou minister Asscher nog voorjaar 2016 een plan naar de Tweede Kamer sturen met verbeterpunten t.a.v. de arbeidsmarktpositie van de vijftigplussers.

Actieplan

Ook werd rond dezelfde tijd een actieplan gepresenteerd met een aantal activiteiten die het kabinet,  samen met de sociale partners verenigd in de Stichting van de Arbeid, de komende jaren wil ondernemen om de arbeidsmarkt-positie van vijftigplussers dusdanig te verbeteren dat er in 2020 geen onderscheid meer is in de arbeidsmarktpositie van vijftigplussers en vijftigminners.

De aanpak bestaat uit een combinatie van voortzetting van bestaande maatregelen en nieuwe maatregelen. De belangrijkste nieuwe maatregelen in dit actieplan zijn:

  • Introductie van het 2e loopbaan advies in combinatie met het centraal aanspreekpunt voor werkgevers om de wendbaarheid van werkende vijftigplussers op de arbeidsmarkt te vergroten;
  • Intensieve ondersteuning aan werkzoekenden die het hoogste risico hebben op langdurige werkloosheid;
  • Wegnemen belemmeringen bij de aansluiting vraag en aanbod in combinatie ondersteuning (mkb-) ondernemingen;
  • Verlagen no-risk polis naar 56 jaar;
  • Experimenten meer werk;
  • Een campagne om de beeldvorming over vijftigplussers te verbeteren.

Stand van zaken?

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder. De “˜Ambassadeur’ heeft zich kunnen inwerken in zijn nieuwe job en vast al gesproken met allerlei partijen. Maar waarom horen we daar niets over?

Bij het “˜jeugdwerkloosheidsproject’ van Mirjam Sterk werden we na een paar weken al met juichende cijfers om de oren geslagen. 30.000 jongeren waren aan het werk geholpen, vooral via een bepaald uitzendbureau. Zijn die jongeren trouwens nog steeds aan het werk? Of ging het alleen maar om het incasseren van de bijbehorende premie?

Ik ben echt nieuwsgierig naar de resultaten tot dusver en met mij waarschijnlijk veel anderen.

Dus kom op John. Laat eens wat je horen!

 


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.