Jij bent van personeelszaken?

      Reacties uitgeschakeld voor Jij bent van personeelszaken?
Delen

Ik heb een vraagje….

Nog steeds zien veel medewerkers en managers de recruiter als een HR medewerker die toevallig een speciale taak heeft, maar wel alles van de regeltjes weet. Ze krijgen dan vragen over ziektemeldingen, verkeerd geboekte vakantie-uren of ontslagzaken. Die laatste vinden we leuk, en betekent meestal dat we weer een nieuwe vacature hebben. De recruiter is benaderbaar voor iedereen, want dat is zijn functie, daarmee krijgt hij dus ook de vragen die hij niet weet. Toch gaat men vaak liever naar de recruiter dan naar personeelszaken is mijn ervaring.

Dat komt in mijn ervaring vooral omdat men personeelszaken ziet als de afdeling die de regeltjes wil volgen en alleen maar in formulieren en administratieve last denkt. Alles behalve benaderbaar en meedenkend. HR staat in dienst van het bedrijf, ze zijn servicegericht en voeren opdrachten uit naar de letter van de wet. Hebben jullie het beeld van de grijze muis al? Begrijp mij niet verkeerd. Het is goed dat ze regels naleven, dat is hun taak, dat is hun functie. Zo heeft elke afdeling een functie. Het wordt lastig als men het onderscheid tussen HR en recruitment niet kan of wil zien. Dan krijg je dat je verkeerde mensen vragen gaan stellen.

Het verschil met personeelszaken?

Echte recruiters zijn geen í¨chte HR medewerkers. Zij bekijken de wereld anders, denken in mogelijkheden in plaats van vaststaande gereguleerde processen, wetten en regelgeving. Ze kennen ze deels en zien ze bovendien als kader. Binnen dat kader nemen ze speelruimte. Ze zijn vooral dienstbaar en blijven vragen wat ze kunnen doen om de potentií«le medewerker of manager te helpen in een oplossing. Daar zijn ze goed in í¨n dat is hun taak. Daar kun je ze voor vragen.

Wil je dus echt eens nadenken over hoe je kan verbeteren in je personeelssamenstelling, wie je waarvoor nodig hebt of je moet inhuren of iemand moet aannemen. Vraag het niet alleen aan je HR medewerker, maar ook aan je recruiter. Daar zijn zij voor.

Geschreven door Guido Stek.


Delen