Geen negatieve arbeidsmarkteffecten van brexit voor Nederland

      Reacties uitgeschakeld voor Geen negatieve arbeidsmarkteffecten van brexit voor Nederland
Delen

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in oktober tot en met december hetzelfde blijft ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Het nettowerkgelegenheidscijfer voor Q4 van 2016 komt uit op +3%, precies hetzelfde cijfer als in Q3 en 2 procentpunten hoger ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q4) van ManpowerGroup, uitgevoerd onder bijna 59.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland. Dit betekent dat de MEOS-score voor het zevende kwartaal op een rij positief is.

 

In zes van de negen sectoren verwachten werkgevers meer medewerkers aan te nemen dan in het voorgaande kwartaal. “Het effect van het Britse referendum over de brexit heeft voor het komende kwartaal geen merkbare gevolgen voor de werkgelegenheid”, aldus José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van ManpowerGroup Nederland.

“Opvallend is dat hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Het werkgelegenheidscijfer komt hier, net als vorig kwartaal en dezelfde periode een jaar geleden, uit op +5%. Dit heeft mogelijk te maken met de onzekerheid over het moment van de daadwerkelijke uitstap en de gevolgen hiervan. De arbeidsmarkt draait nu nog door zoals voorheen en angst voor eventuele ingrijpende gevolgen lijken, mogelijk tijdelijk, te zijn weggeí«bd.”

 

Stabiliteit ondanks brexit

Vooral in de financií«le en zakelijke dienstverlening zijn Nederlandse werkgevers positief. Voor het vijfde kwartaal op rij zijn zij het meest optimistisch met een score van +8%. “Hiermee is het werkgelegenheidscijfers zelfs precies gelijk gebleven en zijn ook in deze sector geen directe gevolgen merkbaar.” Het is nog wachten op de sprong voorwaarts voor alle sectoren naar cijfers die vergelijkbaar zijn met de periode van voor het uitbreken van de crisis in 2008. “Wellicht heeft de brexit die sprong uitgesteld, maar stabiliteit en voorzichtige stappen vooruit lijken de nieuwe werkelijkheid te zijn”, aldus Brenninkmeijer.

 

In perspectief
Voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2015 zijn alle regio’s van Nederland positief over de werkgelegenheid. De noordelijke regio herstelde zich in het afgelopen kwartaal met een groei van -3% naar +1%. Naast Nederland zijn ook andere landen in Europa optimistisch. Het werkgelegenheidscijfer van Duitsland verdubbelt in één kwartaal van +4% naar +8%. “Opvallend, en daarbij gunstig voor de Nederlandse economie. Traditiegetrouw is Duitsland de voortrekker van onze arbeidsmarkt,” schetst Brenninkmeijer. In Europa scoren Finland, Italií«, Zwitserland en Belgií« het zwakst met een magere +1%.

mp-infografic-meos-q4-2016

Bron: Manpowergroup


Delen