Dit is wat u zich afvraagt tijdens een sollicitatiegesprek

      Reacties uitgeschakeld voor Dit is wat u zich afvraagt tijdens een sollicitatiegesprek
Delen

Een sollicitatiegesprek voeren is natuurlijk hartstikke spannend. Klamme handen, ongecontroleerde ademhaling en vochtige oksels, het hoort er allemaal bij. Dit heeft te maken met het feit dat u de job graag wilt en dat u niet voor een verrassing wilt komen te staan. Wees gerust, stress en spanning zijn volkomen normaal.

Gelukkig weten wij precies wat er door uw hoofd schiet tijdens een sollicitatiegesprek. Waar komen deze gedachten vandaan en wat moet u met deze gedachten? Ontdek hier tips voor een sollicitatiegesprek en alle antwoorden op uw vraag:

“Straal ik wel het juiste uit met de kleding die ik draag?”

Dit is een logische gedachte. Een outfit is vaak belangrijker dan dat u beseft. Het zal ontkend worden door veel werkgevers, maar dikwijls wordt een sollicitant in één oogopslag beoordeeld op zijn of haar outfit. Op het moment dat u kleding aantrekt die bij de organisatie past, heeft u alvast een voorsprong op andere sollicitanten. Een aantal tips voor u:

> Achterhaal de bedrijfscultuur van uw potentií«le werkgever. Zo leert u het bedrijf kennen en weet u ook meteen wat voor kleding de medewerkers dragen.

> Voorkom uitspattingen die uw levensstijl benadrukken zoals piercings, t-shirts van muziekgroepen enzovoorts.

> Trek geen dure merkkleding aan waarbij het merk duidelijk zichtbaar is. Dit maakt vaak een wat overdreven en onbescheiden indruk.

> Bij twijfel is het verstandig om u iets formeler te kleden. Dit is altijd beter dan te informeel gekleed te gaan.

> Maak niet de keuze voor een hoofddeksel, tenzij dit natuurlijk op religieuze redenen gebaseerd is. Alle petten en mutsen mag u thuis in de kast laten hangen.

> Kleed u vooral niet te bloot. Vermijd een diep decolleté, blote benen of een blote buik. Dit kan de verkeerde indruk wekken bij uw gesprekspartner.

> Minimaliseer make-up en sieraden. Het is verstandiger om de nadruk te leggen op de inhoud van het gesprek.

Dit is een perfect voorbeeld van een vrouw die gaat solliciteren.

“Heb ik op de juiste wijze handen geschud?”

U loopt naar binnen en daar zitten ze… uw gesprekspartners. Ze staan voor u op en steken een hand naar uw uit. En dan denkt u ineens: “Hoe moet dat eigenlijk, handen schudden?” Er zijn verschillende manieren om een hand te schudden. Een aantal tips voor u:

> Was uw handen van tevoren en zorg voor schone nagels. Misschien kan u zorgen voor zachte handen d.m.v. handcrí¨me.

> Zorg voor een stevige hand. Slappe handjes worden dikwijls als zwak beoordeeld.

> Zorg voor een gelijkwaardige hand. Dit betekent dat u uw hand niet in de onderpositie plaatst, maar ook niet in de bovenpositie.

Ontdek hier hoe u op gelijkwaardige wijze handen schudt.

2

“Waar laat ik mijn handen als ik met iemand praat?”

Op sollicitatiegesprek komen is spannend en het geven van de juiste antwoorden is erg belangrijk, maar lichaamstaal – en dan met name het gebruik van de handen – is ook van groot belang. Maak gerust gebruik van uw handen tijdens uw sollicitatiegesprek. Hierdoor komen uw antwoorden natuurlijk over en geeft u iets meer kleur aan uw persoonlijkheid. Een aantal tips:

> Overdrijf het niet! Het is geen toneelstuk, maar een sollicitatiegesprek. Teveel met uw handen spreken, zorgt ervoor dat u zenuwachtig en onhandig overkomt.

> Wanneer u niet met uw handen praat, laat uw handen dan ontspannen rusten op tafel of op uw schoot.

“Is het te zien dat ik verschrikkelijk nerveus ben?”

Een sollicitatiegesprek voeren is een spannende situatie waar dikwijls veel van afhangt. Dat de spanning aanwezig is, is volkomen normaal. Toch wilt u voorkomen dat de spanning die u voelt, zichtbaar is bij uw gesprekspartner. Een aantal tips:

> Praat langzamer dan normaal. Doordat u zenuwachtig bent, is het vaak zo dat uw ademhaling versnelt. Dankzij een versnelde ademhaling komen de woorden gehaast uit uw mond. Uw zinnen lopen niet lekker en uw boodschap komt niet duidelijker over bij uw gesprekspartner.

> Probeer zoveel mogelijk door uw neus adem te halen. Zo krijgt u de meeste frisse lucht binnen.

Bent u gespannen? Luister dan van tevoren naar dit muzieknummer3

“Waar moet ik naar kijken als ik aan het praten of luisteren ben?”

U straalt veel zelfvertrouwen uit wanneer u uw gesprekspartner aankijkt. Op het moment dat u naar beneden kijkt, maakt dit een zeer timide indruk. Zoek de juiste balans tussen het aanstaren van uw gesprekspartner en het ontwijken van de blik van uw gesprekspartner.

> Knik zo af en toe eens instemmend. Dit schept vertrouwen bij uw gesprekspartner.

> Kijk beide gesprekspartners aan wanneer u aan het woord bent.

> Probeer uw gesprekspartners niet aan te staren, maar speel een beetje met uw blik in de omgeving. Kijk bijvoorbeeld eens omhoog wanneer u over iets nadenkt en probeer een losse en natuurlijk indruk achter te laten.

“Hoe heet mijn gesprekspartner ook alweer?”

U komt binnen, schudt handen en zegt duidelijk uw naam. Tijdens het gesprek denkt u ineens: “Wat was de naam en functie van mijn gesprekspartner ook alweer?” Een gedachte die voor onzekerheid kan zorgen en daar zit u niet op te wachten tijdens een sollicitatiegesprek. Een aantal tips:

> Wanneer u tijdens het handen schudden de namen van uw gesprekspartners niet goed heeft verstaan, vraag dan of ze het willen herhalen.

> Op het moment dat u denkt het goed gehoord te hebben, is het aan u om het te herhalen. Deze herhaling dient alleen ter verduidelijking.

Ontdek hier een interessant filmpje over het onthouden van namen.

“Wat als ik moeilijke vragen krijg over het bedrijf of de werkzaamheden?”

Het beantwoorden van goede vragen tijdens sollicitatiegesprek, maar het is tegelijkertijd prima voor te bereiden. De onderstaande vragen worden vaak gesteld:

– Wat kan u bijdragen aan ons bedrijf?

– Waarom bent u de ideale persoon voor deze afdeling?

– Hoe zou u omgaan met overwerken in het weekend?

Het is mogelijk voor u om dit soort vragen voor te bereiden. Hierbij een aantal tips:

> Verdiep u in het bedrijf waar u solliciteert. Bekijk de kernwaarden, visie, missie en denk goed na over wat uw bijdrage zou zijn wanneer u wordt aangenomen.

> Oefen het gesprek met familie, vrienden of bekenden. Het is wel van belang om het gesprek met mensen te oefenen die kritisch zijn.4

“Staat dat echt in mijn cv?”

Het komt wel eens voor dat u wordt geconfronteerd met feiten en goede vragen tijdens sollicitatiegesprek gebaseerd op uw cv, zonder dat u wist dat dit in uw cv staat. Nu staat u voor een dilemma… Gaat u vertellen dat u niet meer exact weet hoe het zit, of maakt u er een mooi verhaal van? Een aantal tips:

> Lees uw cv een dag van tevoren nog eens goed door. Dit is als het ware uw persoonlijke etalage. Het is dan ook belangrijk om te weten wat erin staat.

> Print uw cv in drievoud uit. Op deze manier heeft u altijd een cv bij de hand voor uzelf, maar ook voor uw gesprekspartners. Bovendien staat dit netjes, omdat u laat zien goed voorbereid te zijn.

“Mijn sterke en zwakke punten, dat kunnen andere mensen beter beoordelen toch?”

Deze vraag wordt vrijwel zeker gesteld. Bijna alle sollicitanten zullen er omheen draaien en aangeven dat dit aan andere mensen is om te beoordelen. Dit is een veilig antwoord, maar eigenlijk is het te veilig. Een aantal tips:

> Durf antwoord te geven op deze vragen. Het laat zien dat u beschikt over zelfkennis.

> Houd uw antwoorden in balans. Het benoemen van uw sterke punten zorgt ervoor dat het lijkt alsof u over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt. Sla hier niet in door, maar geef kort en krachtig aan waar uw kwaliteiten liggen.

Bij het benadrukken van uw zwakke punten is het belangrijk dat u aangeeft wat uw verbeterpunten zijn. Vervolgens geeft u aan wat u eraan doet om dit te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen.5

“Wat ik vind van mijn huidige werkgever? Pfff, heeft u even?”

Hoe vervelend u het ook heeft bij uw huidige werkgever, zeg nooit wat slechts over uw werkgever gedurende uw sollicitatiegesprek. Dit is één van de belangrijkste tips voor een sollicitatiegesprek. Wanneer u slecht spreekt over een werkgever, zal uw gesprekspartner zich meteen afvragen of u niet de lastige persoon in het verhaal bent. Een aantal tips:

> Leg uw toon tussen neutraal en positief in. Een negatieve toon zal niet worden gewaardeerd door uw potentií«le werkgever.

> U kan best aangeven dat u wat lastige situaties heeft meegemaakt, maar benadruk vooral wat uw leermomenten daarin zijn geweest.

Zelfs als u een werkgever zoals deze heeft gehad, blijf dan ook te allen tijde neutraal/positief over hem of haar spreken!

“Of ik nog vragen heb?”

Het stellen van vragen is een zeer belangrijk element in een sollicitatiegesprek, misschien zelfs wel essentieel. Veel mensen denken op dit moment vaak dat het gesprek voorbij is, maar nu begint het pas. U heeft nu de mogelijk om echt een connectie met uw gesprekspartners aan te gaan. Een aantal voorbeeldvragen die u kan stellen waardoor u interesse toont en vorm geeft aan een dialoog:

> Wat is het belangrijkste om het komende half jaar te bereiken?

> Wat is volgens u de reden dat de werknemers hun job zo leuk vinden?

> Hoe kan ik me ontwikkelen binnen uw bedrijf?

> Wat is de ideale kandidaat voor deze functie?6

“Het loon ligt gevoelsmatig te laag, maar hoe geef ik aan wat mijn wensen zijn?”

Op sollicitatiegesprek komen is voor veel mensen al lastig, laat staan dat de loononderhandeling eenvoudig is. Het praten over geld en salaris is voor veel mensen ongemakkelijk. Toch zijn er een aantal tips waarmee u het eenvoudiger maakt voor uzelf:

> Begin er niet uit uzelf over. Het maakt of breekt uw sollicitatie als het gaat om timing. Natuurlijk bent u benieuwd naar uw salaris, maar laat de bal in eerste instantie bij uw gesprekspartner.

> Eis geen overdreven salaris. Het is verstandig om een schatting te hebben van uw marktwaarde. Een medium dat veel gebruikt wordt is de loonwijzer.

“Hoe sluit ik het gesprek af en wat zeg ik als we afscheid nemen?”

Het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek is het afsluiten van het gesprek. Nadat u enkele vragen heeft gesteld, kan u nog invloed uitoefenen op de sollicitatieprocedure. Een aantal tips:

> Vraag hoe de verdere procedure verloopt. Zo toont u interesse en geeft u aan dat u de job echt graag wilt hebben.

> Laat het beí«indigen van het gesprek over aan uw gesprekspartner. Het is niet aan u om het gesprek af te ronden.

Wanneer u afscheid neemt, zegt u: “Tot ziens,” en schudt u nogmaals een stevige, neutrale hand. Treuzel niet, ga niet aarzelen, dit maakt een onzekere indruk.7

 

Dit artikel is geschreven door Ucare Outplacement (Waarvoor onze hartelijke dank)


Delen