8 tips voor een goed netwerkgesprek

      Reacties uitgeschakeld voor 8 tips voor een goed netwerkgesprek
Delen

Je stelt je op een netwerkbijeenkomst voor aan een onbekende. Je vertelt zo veel mogelijk over wat jij doet en hoopt dat je gesprekspartner dat ook allemaal onthoudt. Wellicht kunnen jullie wat voor elkaar betekenen. Maar onthoudt de ander ook echt wat je zegt?

De eerste indruk is ontzettend belangrijk bij kennismaken. Hoe je bij de ander overkomt wordt veel beter onthouden dan wat je precies zegt. Maak je een goede indruk, dan is de kans aanwezig dat de ander later ook nog weet wat je verteld hebt. Kom je niet goed over, dan kun je dat eigenlijk wel vergeten.

Een goede voorbereiding is hiervoor belangrijk. Je investeert tenslotte tijd in de bijeenkomst. Die investering moet wel wat opleveren. Hieronder geef ik je daarom acht tips die je in gesprekken met anderen helpen een goede indruk achter te laten.

Tip 1: denk na over je boodschap

Je gaat een bijeenkomst bijwonen. Bedenk van tevoren wat je doel daarbij is. Welke personen wil je ontmoeten? Wat wil je vertellen? Wat wil je te weten komen? Schrijf je doelen op en maak daar een of meerdere pitches van. Het komt krachtig over als je kort en bondig kunt vertellen wat je boodschap is.

Tip 2: weet wie je spreekt

Kijk voordat je naar een (netwerk)bijeenkomst gaat op de deelnemerslijst wie er nog meer komen. Zo kun je voor de personen die je graag wilt ontmoeten vast wat vragen bedenken.

Een voorbeeld: zorg bij een sollicitatiegesprek dat je weet wie er bij het gesprek aanwezig is en wat zijn of haar functie is.

Tip 3: zie er verzorgd uit

Misschien vanzelfsprekend, maar ik benoem het toch maar even: je bent je eigen visitekaartje. Je wilt vast niet herinnerd worden als “˜de man met de vlek op zijn overhemd’ of “˜de vrouw met die ongewassen haren’. Draag kleding die je zelf graag draagt en die past bij de gelegenheid. Sta voor de spiegel voordat je het huis uit gaat.

Tip 4: praat duidelijk

Uiteraard is het belangrijk op het juiste volume te spreken en duidelijk te articuleren. Maar duidelijk praten heeft ook veel te maken met de lichaamshouding die je aanneemt. Dit is zelfs aan de telefoon te merken. Zit je onderuitgezakt op de bank te telefoneren, dan klinkt je stem anders dan wanneer je rechtop aan tafel zit. Moet je opgewekt klinken, glimlach er dan bij.

Tip 5: kijk de ander aan

Zowel tijdens het praten als bij het luisteren is het belangrijk om je gesprekspartner aan te kijken. Je geeft hiermee aan dat wat jij zegt ook echt gericht is aan je gesprekspartner en dat je aandacht hebt voor wat de ander zegt. Kortom: je toont interesse. De ander zal op deze manier eerder horen en onthouden wat je te vertellen hebt en andersom.

Tip 6: stel vragen

Een andere manier van interesse tonen, is door vragen te stellen. Bij een sollicitatiegesprek wordt ongetwijfeld de vraag “Heb je nog vragen?” gesteld. Als je vooraf al een paar vragen hebt bedacht, kun je hier gemakkelijker snel op antwoorden. Tijdens een gesprek kun je natuurlijk ook doorvragen over een interessant onderwerp. Overdrijf echter niet, want dat kan als vervelend worden ervaren.

Tip 7: wees beleefd

Kom op tijd. Stel jezelf goed en duidelijk voor. Blijf altijd vriendelijk; ook als je het gesprek zo snel mogelijk wilt beí«indigen.

Tip 8: sta open voor onverwachte ontmoetingen

Veel verschillende factoren spelen mee in hoe je overkomt. Je hebt bovendien niet altijd invloed op al die factoren. Een goede voorbereiding is essentieel, maar je kunt natuurlijk niet alles regisseren. Door die goede voorbereiding ben je echter wel in staat je in alle gesprekssituaties te redden. Sta dus vooral open voor onverwachte ontmoetingen; dat zijn vaak de mooiste!

Mocht je nog hulp nodig bij het presenteren van jezelf en van wat je doet? Neem contact op voor een coachingsgesprek.

 


Delen

About Sander Vrugt van Keulen

Sander

CoachSander is directie coach | facilitator / trainer non-hiërarchische zelforganiserende teams en houdt zich al 10 jaar bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen om hen telkens een stap verder te helpen op het pad dat zij zelf kiezen.

Sander initieert en ondersteunt projecten als Uitgestelde Koffie, broodfonds040, Eindhoven in Dialoog, Nooit Meer Gratis, CoachingBlog, MisterCoach, @040datzijnwij en meer…

En dat alles vanuit de overtuiging dat wij samen meer zijn en meer kunnen bereiken: delen kan alleen door vermenigvuldigen!

Welke onderwerpen blogt Sander Vrugt van Keulen over?

Coaching, zelforganiserende teams, HR, ondernemingsraden en medezeggenschap

Waar kun je Sander Vrugt van Keulen online vinden?

CT2.nl Persoonlijk Blog CoachSander Bedrijfspagina CT2 op LinkedIn Profiel LinkedIn - Coach Sander Vrugt van KeulenVolg Coach Sander Vrugt van Keulen op Twitter CT2 Coaching and Training CoachSander op FacebookSander Vrugt van Keulen op Google+