“˜ZE’ weten toch waar ik woon. Dus waarom zou ik wat moeite doen?

      Reacties uitgeschakeld voor “˜ZE’ weten toch waar ik woon. Dus waarom zou ik wat moeite doen?
Delen

Mensen zijn soms laks, lui of in elk geval gemakzuchtig. Voor een paar tientjes netto extra in de portemonnee komen veel hun bed niet uit. Waarom ook? “˜ZE’ weten toch waar ik woon. Als ik ergens recht op heb kunnen ze het me toch ook zo sturen?

Die “˜ZE’ is natuurlijk de overheid, in één of andere vorm. Mensen verwachten daarvan veel te veel. Of het nu gaat om Zorg- en/ of Huurtoeslag, bijstelling “˜Eigen Bijdrage’ CAK, een Tegemoetkoming Chronische Ziektekosten, Bijzondere Bijstand en/ of een vorm van een vorm van bijdrage in studie of scholing.

Zelfs het invullen van de Aangifte Inkomstenbelasting is voor velen een “˜brug te ver’. “˜Ik krijg toch niets terug’ is het veelvoorkomende antwoord, wanneer je vraagt of ze die al gedaan hebben.

Daarbij vergeten ze wel dat “˜niets terugkrijgen’ toch kan leiden tot een tegemoetkoming zoals boven beschreven. En wie zegt eigenlijk dat ze niets “˜terugkrijgen’?  Ook al is het aantal aftrekposten een stuk minder dan vroeger, er zijn nog genoeg redenen voor de Belastingdienst om je te verrassen met een soms onverwacht “˜cadeautje’.  Niet het hele jaar gewerkt of tussentijds van (bij) baan gewisseld, sterk wisselende inkomsten binnen een termijn van drie tot vijf jaar. Na je studie pas echt gaan werken zo omstreeks augustus of september? Het zijn maar wat voorbeelden.

‘Maar ja’ hoor je dan. Dat weet de Belastingdienst toch ook? Dan kunnen ze het toch ook zonder aangifte te doen aan me teruggeven?

Ineens komt er wat naar buiten vanuit het verkiezingsprogramma van de SP. Die willen o.a. de huur voor sociale huurwoningen met 200 euro verlagen. Niet per maand hoor, zoals velen in 1e instantie dachten. Nee per jaar. Ofwel 16,66 euro per maand. Of, zo werd ook gezegd, toch een paar kopjes koffie meer bij de Starbucks. Het is maar waar je je prioriteiten legt. En intussen aldoor klagen dat het leven steeds duurder wordt.

De halve bevolking staat op de banken. Natuurlijk iets overdreven, een goed verstaander heeft echter aan een half woord genoeg. “˜Die SP, die doen tenminste wat voor de mensen.’ En soms is dat ook wel zo.

Waar het echter om gaat is dat veel mensen te beroerd zijn om voor die eventuele 16,66  euro (of meer) iets te doen. Terwijl nog steeds voor een flink deel van de bevolking het geld bij wijze van spreken “˜op straat ligt’.

Dus doe iets aan mijn ergernis en kom een keer die luie stoel uit. Vraag aan waar je eventueel recht op hebt. Ook al weten “˜ZE’ waar je woont, ze komen het je echt niet brengen hoor!!!

En krijg je dan toch niets of minder dan je verwachtte? Dan heb je het in elk geval geprobeerd.

Meer weten over je eventuele rechten kan via een mailtje naar de auteur van dit bericht.

 


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.