Transitie naar nieuwe patronen

      Reacties uitgeschakeld voor Transitie naar nieuwe patronen
Delen

 

We zitten allemaal altijd wel in een bepaalde transitie. Dit beseffen we alleen niet altijd op tijd. We houden vaak liever vast aan bekende patronen.

Patronen

Patronen maken ons leven makkelijker. Die patronen ontwikkelen we en als we dan ergens een manier voor hebben gevonden, dan doen we dat de volgende keer op precies dezelfde manier. Want dat werkt. We voeren  hoogstens nog een kleine aanpassing door die het nog makkelijker maakt. We hebben eigenlijk heel ‘luie’ hersenen.

Vervolgens passen we die oplossing steeds opnieuw toe. En opnieuw. En opnieuw. In een eindeloze repetitie. Een prachtig patroon dat als een rivier steeds verder inslijt in het landschap van onze gewoonten. En waarom ook niet? Het werkt toch? Een moeilijke oplossing herhalen we niet snel.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Een voorbeeld van het inslijten van zo’n patroon: het halen van je rijbewijs. Als heel jong kind heb je nog niet in de gaten dat je geen auto kunt rijden. Je bent dan onbewust onbekwaam.

Als puber wil je graag autorijden, maar weet je dat je het nog niet kunt. Je bent dan bewust onbekwaam.

En als je rijlessen neemt, en ook daarna als je je rijbewijs net hebt, dan schakel je heel bewust en bedien je de pedalen heel aandachtig. Je bent dan bewust bekwaam.

Pas als je meer gaat rijden en de jaren verstrijken weet je eigenlijk niet eens meer heel direct te vertellen met welke voet je schakelt en met welke voet je moet remmen. Je voeten doen dat als het ware automatisch. Oftewel, je bent onbewust bekwaam en rijdt zó met je auto weg, zonder erover na te denken: je hebt een patroon ontwikkeld.

En dan werkt het patroon niet meer…

Een patroon veranderen zal nooit zomaar vanuit onszelf komen. We hebben invloeden van buitenaf nodig. In het voorbeeld hierboven kan die invloed van buitenaf bijvoorbeeld zijn dat je een auto met automaat koopt om je handgeschakelde auto te vervangen.

Deze nieuwe situatie vereist een andere manier van handelen. Het ingesleten patroon werkt niet langer. Maar dat hebben we niet direct door. In eerste instantie gaan we stug door met het oude patroon. Het werkte immers altijd. Het is gewoonte. We snappen eigenlijk niet waarom het nu niet (meer) werkt. We blijven onze neus stoten en voelen ons ongemakkelijk.

En dan komt het besef dat we het oude patroon in een nieuwe situatie proberen toe te passen. We gaan zitten, starten de auto en het lukt niet de auto in de eerste versnelling te zetten… er moet een nieuw patroon ontwikkeld worden, passend bij de nieuwe situatie.

In bovenstaand voorbeeld is het redelijk makkelijk om te beseffen wat het nieuwe patroon moet worden, maar in het dagelijkse leven is het vaak nogal een zoektocht. Je valt weer terug naar de fase ‘bewust onbekwaam’ en gaat op zoek naar de makkelijkste manier voor de nieuwe situatie.

In transitie

In die transitie komen we dan heel bewust: we weten wat niet werkt, maar hebben nog geen idee wat wel werkt. En zelfs wanneer je het nieuwe patroon bijna te pakken hebt, zul je in stressvolle situaties vaak weer het oude patroon oppakken. En dit terwijl je weet dat het niet werkt… hét kenmerk dat je het nieuwe patroon bijna te pakken hebt!

Maar hoe kom je dan tot een nieuw patroon?

Dan is het natuurlijk nog zaak om je dat nieuwe patroon eigen te maken. En dat is eigenlijk heel simpel: gebruik het model uit de blog maak een keuze, maar vervang ‘keuze’ voor ‘herkenbare patronen’.


Delen

About Sander Vrugt van Keulen

Sander

CoachSander is directie coach | facilitator / trainer non-hiërarchische zelforganiserende teams en houdt zich al 10 jaar bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen om hen telkens een stap verder te helpen op het pad dat zij zelf kiezen.

Sander initieert en ondersteunt projecten als Uitgestelde Koffie, broodfonds040, Eindhoven in Dialoog, Nooit Meer Gratis, CoachingBlog, MisterCoach, @040datzijnwij en meer…

En dat alles vanuit de overtuiging dat wij samen meer zijn en meer kunnen bereiken: delen kan alleen door vermenigvuldigen!

Welke onderwerpen blogt Sander Vrugt van Keulen over?

Coaching, zelforganiserende teams, HR, ondernemingsraden en medezeggenschap

Waar kun je Sander Vrugt van Keulen online vinden?

CT2.nl Persoonlijk Blog CoachSander Bedrijfspagina CT2 op LinkedIn Profiel LinkedIn - Coach Sander Vrugt van KeulenVolg Coach Sander Vrugt van Keulen op Twitter CT2 Coaching and Training CoachSander op FacebookSander Vrugt van Keulen op Google+