Opvallende en storende fouten op cv’s

Recruiters krijgen op jaarbasis duizenden cv’s onder ogen. In gemiddeld acht seconden, zo is ooit gemeten, bepalen we of we nader kennis willen maken met de sollicitant. Hierbij scannen we deze documenten –bewust of onbewust– eerst op fouten. In deze blogpost zet ik de fouten op een rij die mij het meest in het oog springen (en storen) wanneer ik cv’s bestudeer.

Kleurgebruik en lay-out

Een curriculum vitae dient een overzichtelijk document te zijn waarin we snel kunnen zien hoeveel de kandidaat zogezegd waard is. En ook al gaat het om de inhoud, die moet wel netjes gepresenteerd worden. Maar al te vaak komen mij cv’s voor ogen met een onsamenhangende lay-out: een rare inspring of uitlijning, delen vetgedrukt of cursief waar dat volgens de structuur helemaal niet hoort. Ook zien we teveel geprop om alles maar op één vel papier te krijgen

En dan zijn er kandidaten die iets té enthousiast zijn geweest met kleurtjes. Dusdanig dat zelfs de directeur van een reclamebureau gillend zou wegrennen. Het maximum aantal kleuren dat goed staat op een cv is twee, waarbij zwart of donkergrijs één van die twee kleuren is (voor het gros van de tekst). Een foto kan eventueel nog wat extra kleur toevoegen.

Onverklaarbare gaten op cv’s

Slimme kandidaten weten dat ze niet met een gapend gat op hun cv moeten aankomen. En omdat mensen zelden een jaar helemaal nietsdoen kunnen ze maar beter met een goede verklaring komen dan ons laten gissen. Zelfs aan de minder goede redenen voor een cv-gat valt een positieve draai te geven. Dit is dan ook meteen een goede test van het gevoel voor tact en de creativiteit van een kandidaat.

Als de kandidaat in de periode van inactiviteit toch vaardigheden of kennis heeft opgedaan, is dat gat op het cv wat mij betreft gedicht.

Taal- en spelfouten

Andere regelrechte afknappers zijn spelfouten (bijvoorbeeld management assistent in plaats van managementassistent) en taalfouten. Bij een document dat zo belangrijk is, en dat een kandidaat toch wel even laat nakijken door een goede vriend of kritisch familielid, is er geen enkel excuus voor dit soort fouten.

Beheersing van de Nederlandse taal, enig taalgevoel én kennis van de spellingsregels zijn absolute basisvaardigheden voor kenniswerkers. Zonder die vaardigheden is het moeilijk om brieven of mails netjes te beantwoorden, nieuwsbrieven of advertentieteksten te schrijven, offertes uit te brengen en te onderhandelen, en ga zo maar door. Je wordt simpelweg niet serieus genomen.

Hoe hard het ook klinkt, met tientallen of honderden cv’s op mijn bureau maakt een kandidaat het mij alleen maar makkelijker door taal- of spelfouten te maken. Die cv belandt dan per omgaande op de nee-stapel.

Verzonnen informatie

Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Vooral wanneer het om serious business als een baan gaat. Of de kandidaat nu een cursus vermeldt die hij nooit gedaan heeft of een complete baan uit zijn duim zuigt, geen enkele vorm van verzonnen informatie kan door de beugel. Want als een kandidaat al liegt vóórdat hij in dienst wordt genomen, hoe zit dat dan tijdens het dienstverband?

Dit artikel mag dan wel over opvallende fouten gaan, op het eerste gezicht kan een leugen ook goed verstopt zijn. In sommige gevallen riekt het naar fraude, omdat een jonge kandidaat ongelooflijk snel de carrièreladder heeft beklommen. Of omdat een wat oudere kandidaat geen enkel gat op zijn cv heeft.

Daarom zetten we soms ‘speurneuzen’ in om opleidingsinstituten na te bellen, vermeend oud-werkgevers te contacteren en referenties het vuur aan de schenen te leggen. Als er gelogen is valt de kandidaat tijdig door de mand en krijgt hij een vermelding op de blacklist – die van het bedrijf, of desnoods mijn eigen lijst.

Conclusie

Als recruiters hebben wij de taak om werkgevers aan de beste kandidaten te koppelen. Maar er is ook nog een secundaire taak: ongeschikte kandidaten ervoor behoeden dat ze op een plek terechtkomen die te hoog voor hen gegrepen is. Met mogelijk allerlei nare situaties (pesterijen, confrontaties, ontslag, burn-out) ten gevolge. Al moeten we soms onorthodoxe methoden toepassen om kandidaten te screenen, vaak zijn ze al aan hun cv’s te herkennen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Robin Bakker van CV ster.

Welke fouten storen jou op cv’s en hoe ga je daarmee om? Laat hieronder jouw reactie achter om met andere HR professionals van gedachten te wisselen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Opvallende en storende fouten op cv’s, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
avatar

About Robin Bakker