Is mijn dak zonnig genoeg voor zonnepanelen?

      Reacties uitgeschakeld voor Is mijn dak zonnig genoeg voor zonnepanelen?
Delen

Een wat gekke titel misschien voor een blog hier. Toch zijn er veel overeenkomsten bij het inhuren/ aannemen van vakkrachten en het op je dak leggen van zonnepanelen of de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe laptop of fiets met accu.

Wanneer we willen overgaan tot de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen maken we een kosten-baten analyse. Ligt mijn dak goed t.o.v. de zon, is er voldoende dakoppervlak, wat kosten de panelen, hoeveel subsidie krijg ik, bespaar ik daarmee op mijn nota en krijg ik misschien zelfs geld van het energiebedrijf voor terug levering. Daarna nemen we meestal pas een besluit.

Maar doen we hetzelfde als we iemand nodig hebben? Gaan we dan weer de hele checklist langs of beslissen we ad-hoc? Die man/ vrouw ziet er aardig uit en de buurman is ook tevreden over hem/ haar. Kan ook niet anders, want zijn of haar nota’s zijn best aan de hoge kant. Dan moet hij of zij wel goed zijn.

Dure headhunter noodzakelijk?

De ondernemer is toe aan nieuw/ vervanging personeel en huurt daarvoor een zeer bekend headhuntersbureau voor in. Goed omdat hij redelijk veel commissie vraagt, dat moet dus wel een goeie zijn. Maar weet die headhunter wel precies wat er wordt verlangd van de nieuwe werknemer? Past hij binnen de cultuur van het bedrijf, is hij/ zij niet boven- of onder gekwalificeerd?

Was het niet beter geweest als de ondernemer de zaak in eigen hand had gehouden? Of in zee was gegaan met een wat goedkoper recruitmentbureau, dat bekend was met de sector en de nieuwste ontwikkelingen daar?

Misschien was het zelfs nog beter geweest om tijdelijk even in zee te gaan met een uitzendbureau en daar de gewenste kracht tegen te komen.

Invullen van het belastingbiljet

Ik kan doorgaan met voorbeelden. Zoals de particulier die zijn belastingaangifte laat doen door een hoog aangeschreven accountantskantoor. Prijs; zeker 200 euro, waarvoor de invuller van het biljet niets anders doet dan de ontvangen stukken keurig invullen op het biljet. Aan doorvragen of nader meedenken doet hij/ zij niet, dan had de belastingplichtige de zaak maar beter moeten aanleveren. Misschien gebruikt het accountantskantoor zelfs wel “˜Mijn Aangifte’, waarop alles al vooraf is ingevuld.

Had de belastingplichtige niet beter naar de vakman kunnen gaan, die wel had doorgevraagd en daardoor zijn geld, veel minder dan dat dure kantoor, was waard geweest. En daardoor (deels) zijn uitgave had terugverdiend?

Hetzelfde geldt voor de boekhouder met liefde voor het vak tegenover weer het goed aangeschreven doch dure accountantskantoor. Verschil een beknopt rapport tegenover een dik boekwerk waar eigenlijk het zelfde in staat. Verschil in de nota; duizenden euro’s.

Afwegen van kosten en baten

Kortom, waar het om gaat is dat particulieren en ondernemers vreemd om kunnen gaan met het afwegen van kosten en baten. Soms gaan ze voor het uitgeven van een “˜dubbeltje’ waar een euro beter op zijn plaats was geweest.

Aan de andere kant worden er bedragen over de balk gesmeten, waar voor een veelvoud minder minstens dezelfde prestatie was geleverd. Of misschien wel een (veel) betere.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.