Werkgevers blijven positief over werkgelegenheid

      Reacties uitgeschakeld voor Werkgevers blijven positief over werkgelegenheid
Delen

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2017 stabiel blijft ten opzichte van het eerste kwartaal. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het tweede kwartaal van 2017 komt uit op +5%.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2) van ManpowerGroup, uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland. Dit betekent voor het tweede kwartaal op een rij de hoogst gemeten score in acht jaar.

“De afgelopen maanden zorgen verschillende factoren voor onzekerheid onder werkgevers”, aldus José Brenninkmeijer, Commercieel en Operationeel Directeur van ManpowerGroup Nederland. “Denk aan de Brexit, de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en onze eigen verkiezingen deze week. Toch lijkt dit op dit moment geen invloed te hebben op het meer of juist minder aantrekken van werknemers. Al voor het negende kwartaal op een rij geven werkgevers een positieve verwachting af. Er is vertrouwen in de economie.”

Financií«le en zakelijke dienstverlening floreert

In acht van de negen sectoren verwachten werkgevers meer medewerkers aan te nemen dan in het voorafgaande kwartaal. De sector financií«le en zakelijke dienstverlening blijft de meest positieve uitschieter met +12. Dit betekent zelfs een procentpunt stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. De sector landbouw, bosbouw en visserij verwacht als enige sector een afname (-5).

Daarnaast laat heel Nederland een optimistisch beeld zien: werkgevers in alle Nederlandse regio’s zijn positief over de werkgelegenheid. “In hetzelfde kwartaal vorig jaar had het Noorden als enige regio nog een negatieve werkgelegenheidsverwachting.”

Invloed van verkiezingen laat op zich wachten

De eventuele impact van de uitkomst van de verkiezingen van deze week is een onzekere factor voor werkgevers. “Wellicht zien we eventuele invloed al terug in de cijfers voor het derde kwartaal, maar waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal als de kabinetsplannen en de invloed daarvan daadwerkelijk bekend zijn.

In de Verenigde Staten is na de eerste periode van president Trump ook nog geen significant effect te zien op het werkgeversvertrouwen.” De Verenigde Staten blijven met een werkgelegenheidscijfer van +17 onverminderd positief. Na een lichte daling vorig kwartaal is er dit kwartaal een lichte stijging van +1 procentpunt.

Europese verwachtingen

In Europa heeft alleen Italií« een negatieve werkgelegenheidsverwachting. Hier daalt de arbeidsmarktbarometer licht van -1 naar -2. Wel dalen andere Europese landen ook; voor Belgií« betekent dit een daling van +6 naar 0, het Verenigd Koninkrijk noteert +5 na +7 in het vorige kwartaal. Duitsland stijgt licht met één procentpunt van +6 naar +7. “Over het algemeen laat de werkgelegenheidsverwachting in Europa een stabiel beeld zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017.”

Factsheet    Bron: Manpowergroup


Delen