Waar heb ik recht op als ik met pensioen ga?

      Reacties uitgeschakeld voor Waar heb ik recht op als ik met pensioen ga?
Delen

Soms heb je een dag dat er ook ruimte is om nog eens wat meer algemene onderwerpen rond ‘werken’ onder de aandacht te brengen. Eén van die terugkerende onderwerpen is het pensioen. Iets wat voor de ene groep mensen steeds dichterbij komt, voor de ander een ‘ver van mijn bed show’ is en weer anderen laten zich graag regelmatig bijpraten. Het gaat toch om wat er later aan besteedbaar inkomen overblijft.

Daarom maar weer eens dit item:

Waar heb ik recht op als ik met pensioen ga?

Als u met pensioen gaat, krijgt u een basisinkomen volgens de Algemene ouderdomswet (AOW). Daarnaast bouwt u meestal een aanvullend pensioen op bij uw werkgever. U kunt ook zelf een particuliere verzekering afsluiten.

AOW

De AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Wie in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van de AOW hangt onder andere af van uw leeftijd en woonsituatie.

Pensioen via uw werkgever

Niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. Werkt u in een bedrijfstak met een verplichte bedrijfstakpensioenregeling? Dan moet uw werkgever u een pensioenregeling aanbieden. Of u via uw werk pensioen opbouwt en hoeveel, kunt u het beste navragen bij uw werkgever. Werkgevers en pensioenfondsen zijn verplicht u te informeren over uw pensioen.

Pensioen via particuliere verzekeringen

U kunt zelf een particuliere verzekering afsluiten, zoals een pensioenverzekering, een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. U kunt ook (bank-)sparen, beleggen of op een andere manier vermogen opbouwen voor later.

Pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer bouwt u in ieder geval AOW op. Voor een aanvullend pensioen moet u zelf zorgen, bijvoorbeeld via een particuliere verzekering. U kunt ook jaarlijks een percentage van de winst aan de fiscale oudedagsreserve toevoegen. De Belastingdienst houdt daar in de aangifte rekening mee.

Uw pensioen berekenen

Op Pensioenkijker.nl kunt u berekenen hoeveel pensioen u moet sparen voor een bepaald maandinkomen tijdens uw pensioen. Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van de opbouw van uw pensioen en AOW.

Afkoop pensioen

U kunt uw pensioen niet afkopen, maar voor bedragen tot € 465,94 geldt een uitzondering. Dit is het bedrag voor 2016. In 2015 was het bedrag € 462,88.

Pensioen en wachttijd

Wachttijd (of drempeltijd) is de periode na uw indiensttreding bij een werkgever, waarin u nog geen pensioen opbouwt. Dit mag maximaal 2 maanden duren. Als u via een uitzendbureau werkt, is dit maximaal 6 maanden.

Bron: Rijksoverheid


Delen