Een sollicitatiebrief afsluiten doe je zo!

Stel je voor… Je hebt een waanzinnig leuke vacature gezien en je bent druk bezig met schrijven van een sollicitatiebrief. Je wilt je onderscheiden door de brief te beginnen met een leuke en originele opening. De brief ziet er goed uit, maar dan kom je bij de slotzin uit. Wat nu? Zijn er ergens voorbeeldzinnen te vinden? Hoe sluit je eigenlijk een sollicitatiebrief af?

Het gaat erom dat je de juiste balans ontdekt tussen de boodschap en de juiste toonzetting. Om te beginnen, kijken we eerst naar een aantal zaken die je niet moet doen:

> Niet concreet afsluiten: Sommige sollicitanten weten niet precies wat ze moeten doen als ze een brief afsluiten. Hierdoor lijkt het net alsof de sollicitatiebrief abrupt ophoudt. Er is geen duidelijke afsluiter.

> Toonzetting: Kies niet voor een toon die te formeel is. Dit komt veel te ouderwets over. Vermijd een zin als ‘In afwachting van uw reactie verblijf ik’.

> Te populair: Wij snappen heel goed dat je indruk wilt maken op de lezer. Waak er wel voor dat je hierin niet doorschiet en net doet alsof je de lezer al jarenlang kent. Afsluiten met een zinnetje als ‘de groetjes’, dat werkt niet.

> Te uitbundig: Sommige afsluiters zijn net reclameslogans. Dat is misschien een goed idee wanneer je solliciteert als copywriter, maar voor 95% van de functies kan dit niet.

Onderstaand tref je 10 suggesties voor pakkende en treffende slotzinnen:

  1. Een aangekondigde afsluiter – Sluit niet abrupt af, maar geef in een zin aan dat je gaat afronden. Vervolgens kan je de brief daadwerkelijk afsluiten.
  2. Originaliteit – Probeer zelf iets te verzinnen en kopieer niets van anderen mensen. Zoek een balans tussen uitbundigheid en een formele zin. Het hangt natuurlijk ook van de functie af. Een slotenmaker heeft natuurlijk een andere toonzetting dan een accountant.
  3. Bedank de lezer – Bedank het bedrijf voor de moeite en tijd om jouw geschiktheid te beoordelen. Een eenvoudige zin als ‘Bedankt voor uw tijd’, is meer dan voldoende.
  4. Actie – Probeer te vragen om actie. Geef aan dat je graag wordt uitgenodigd voor een gesprek. Zo kom je enthousiast over en ook nog eens welwillend.
  5. De lezer – Vergeet niet dat het om de lezer draait. Stel de lezer centraal, dit spreek meer tot het onderbewustzijn. Probeer iemand direct aan te spreken in de juiste aanspreekvorm en dat is ‘u’.
  6. Enthousiasme – Benadruk jouw enthousiasme. Denk bijvoorbeeld aan een zin als: ‘Ik vertrouw erop dat mijn enthousiasme voldoende is overgekomen…’
  7. De formele groet – Een sollicitatiebrief is natuurlijk een formele aangelegenheid. Sluit jouw brief af met een zin als ‘Met vriendelijke groet’. Een zinnetje als ‘Hoogachtend’ is dat net weer te formeel. Ook jij kan de juiste balans vinden.
  8. Ga niet over 1 nacht ijs – Maar slaap er een nacht over. De volgende dag kijk jij weer met een frisse blik naar je sollicitatiebrief en heb je ongetwijfeld weer nieuwe inzichten.
  9. Afsluiter nog een keer doorlezen – Je moet jouw brief altijd nog een keer doorlezen, omdat je dikwijls veel tijd en moeite steekt in het schrijven van de brief. Gaandeweg dit proces kan het ook zo zijn dat jouw concentratie verslapt en dat je wat kleine foutjes maakt. Daar moet je altijd scherp op zijn.
  10. Laat anderen ook eens lezen – Het kan geen kwaad om andere mensen ook eens te laten kijken naar jouw brief. Vrienden, familie, kennissen… we kunnen elkaar allemaal helpen. Wellicht kan je nog goede tips krijgen.

Ook dit artikel heeft een uitstekende afsluiting nodig. Godzijdank hoeft dit niet zo formeel te zijn als in een sollicitatiebrief. Rest ons niet meer dan je veel succes te wensen bij het sollicitatiegesprek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Een sollicitatiebrief afsluiten doe je zo!, 10.0 out of 10 based on 1 rating
avatar

About Nick Keijzer