Nederlandse student zoekt zekerheid, geen avontuur!

      Reacties uitgeschakeld voor Nederlandse student zoekt zekerheid, geen avontuur!
Delen

Hoogopgeleide Nederlandse studenten verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een start-up.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse HBO- en WO-studenten.

Ruim de helft van de studenten (53,7 procent) hoopt na het afstuderen een vaste baan te vinden. Vier op de tien (38,8 procent) beginnen hun carrière liever met een traineeship. Slechts 7,5 procent gaat voor het ondernemerschap. Dat laatste ligt onder het landelijk gemiddelde; van de huidige beroepsbevolking is ruim 12 procent zelfstandig ondernemer.

Loyaliteit

De gewenste zekerheid van een vaste baan vertaalt zich desondanks niet in loyaliteit en toewijding aan de nieuwe werkgever. De overgrote meerderheid (80,9 procent) rekent erop niet langer dan drie jaar bij zijn eerste werkgever werkzaam te zijn. De grootste groep (38,4 procent) rekent op een werkverband van twee tot drie jaar.

Start-ups zijn niet bijzonder populair onder starters op de arbeidsmarkt. De meeste studenten (52,5 procent) willen aan de slag in de corporate wereld, gevolgd door het mkb (27,4 procent). Slechts één op de vijf studenten kiest voor het avontuur bij een start-up.

Tatoeages

Hoewel de laatste jaren veel te doen is geweest over discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft een grote groep studenten (87,5 procent) zich bij sollicitaties nooit onterecht afgewezen gevoeld. Van degenen die dat wel hebben ervaren, gaat het in de meeste gevallen om leeftijd (41 procent), gevolgd door uitstraling (29,5 procent) en nationaliteit (17,9 procent).

Verder zijn deelnemers aan het onderzoek gevraagd naar de do’s & don’ts tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe denken studenten over het dragen van sportschoenen naar een sollicitatiegesprek? Mogen eventuele tatoeages zichtbaar zijn? En moeten nieuwe werknemers altijd de dresscode van de werkgever overnemen? Antwoorden op deze en meer vragen zijn te lezen op https://www.businesstalentnetwork.nl/2017/03/31/business-talent-network-talent-survey-2017/#

Over BTN

Business Talent Network is het grootste online recruitmentplatform voor hoogopgeleid talent in Nederland en België. Via zesendertig websites met ruim een miljoen gebruikers per jaar biedt BTN talentvolle studenten het belangrijkste platform om direct in contact te komen met meer dan driehonderd multinationals.

Meer informatie is te vinden op businesstalentnetwork.nl.


Delen