Zo maakt u als kandidaat de beste eerste indruk!

      Reacties uitgeschakeld voor Zo maakt u als kandidaat de beste eerste indruk!
Delen

Als recruiter spreekt u dagelijks veel kandidaten. En vanzelfsprekend wilt u zoveel mogelijk goede kandidaten voorstellen aan uw opdrachtgever. Natuurlijk weet u hoe belangrijk een eerste indruk is. Hoe beter de indruk is, hoe groter de kans dat hij/ zij wordt aangenomen.

Uiterlijke verschijning speelt een grote rol bij een 1e gesprek en een recruiter zal door zijn ervaring misschien sneller door iemands uiterlijke verschijning heen kijken dan een opdrachtgever. Waar vrouwen vaak meer aandacht besteden aan hun uiterlijke verschijning, laten mannelijke sollicitanten hier nog wel eens steekjes vallen.

Om die reden is het interessant om mannelijke kandidaten voor een gesprek bij een opdrachtgever te helpen met onderstaande kledingtips.

Let op de dresscode

Kledingvoorschriften zijn per opdrachtgever anders. Bij een formeel bedrijf kunnen zij geheel anders zijn dan bijvoorbeeld bij een start-up. Ook is dit geheel afhankelijk van de bedrijfscultuur.

Als recruiter kunt u uw kandidaten hier zelf het meeste over vertellen. Bij formele bedrijven wordt het dragen van een business dresscode aangeraden, bij meer informele bedrijven is het dragen van een smart casual dresscode raadzaam.

Business dresscode

Vindt een 1e gesprek plaats bij een formeel bedrijf? Dan kunnen heren zich het best in kostuum vertonen. Zij kunnen bij sollicitatiegesprekken het beste kiezen voor een kostuum met een rustige uitstraling. Een kandidaat wil immers de nadruk op zichzelf leggen en niet op zijn kleding.

Adviseer kandidaten daarom om een egaal blauw of grijs kostuum te dragen. Deze kleuren stralen professionaliteit, zakelijkheid en loyaliteit uit. Meer weten over kleurgebruik bij zakelijke kleding? Kijk dan hier!

Houd het overhemd, net als het kostuum, rustig. Hier zijn lichtblauw en wit geschikte kleuren. Zij hebben een frisse uitstraling en zijn gemakkelijk te combineren met een stropdas. Eventueel kan een kandidaat zelf een stropdas kiezen waarmee hij zich comfortabel en zelfverzekerd voelt.

Tip: Herinner uw kandidaat aan het belang van nette en gepoetste schoenen.

Smart casual dresscode

Een opdrachtgever van een informeel bedrijf verwacht niet van een kandidaat dat hij in kostuum verschijnt. Alhoewel een kandidaat beter overdressed dan underdressed kan verschijnen, leidt een kostuum hier af van het gesprek. Adviseer kandidaten daarom de smart casual dresscode aan.

Bij de smart casual dresscode hoort een net (business)overhemd en een pantalon of katoenen broek (chino). Een colbert is hier optioneel, al zal dat de outfit snel formeel doen laten ogen. Hierin is uw eigen inzicht leidend. Ook bij de smart casual dresscode zijn nette gepoetste schoenen een belangrijk onderdeel van de outfit.

Maak de outfit af met accessoires

Door het dragen van accessoires kunnen kandidaten zich positief onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten. Denk hierbij aan een horloge, aktetas, dasspeld, bretels of een kraagpin. Door het dragen van deze accessoires laat je zien dat je oog voor detail hebt, een gunstige en prima eigenschap om mee geassocieerd te worden.

Bron: Schulte Herenmode


Delen