Carrií¨rekansen vergroten door advies uit netwerk

      Reacties uitgeschakeld voor Carrií¨rekansen vergroten door advies uit netwerk
Delen

Kwart Nederlandse professionals mist advies en coaching

Een inspirerend netwerk heeft een positieve impact op de loopbaan. Maar liefst driekwart van de Nederlandse professionals geeft aan dat zij carrií¨rekansen hebben gehad en stappen hebben gezet in hun werk. Dit doordat zij advies kregen van iemand uit hun netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder ruim 1.000 Nederlandse MBO+ professionals.

De grootste inspiratiebron voor onze loopbaan zijn onze ouders. Nederlandse mannen kijken het meest naar hun vader (26%). Vrouwen laten zich op werkgebied het meest inspireren door hun moeder (19%). Daarna gaan we voor carrií¨readvies naar vrienden, collega’s en een baas of manager.

Professionals laten zich het meest adviseren over keuzes die hen helpen verder te komen in hun carrií¨re (64,2%), het leren van nieuwe vaardigheden (50,5%) en uitdagingen die zij tegenkomen in het werk. Maar ook leren we via ons netwerk hoe we werk en privé in balans kunnen brengen (31,7%) en waar we interessante carrií¨rekansen kunnen vinden (27,9%).

Nederlanders lopen carrií¨rekansen mis

Een kwart van de Nederlandse professionals krijgt nooit advies of inspiratie op carrií¨re-gebied. Zij geven aan daar nooit actief om te hebben gevraagd. Toch laten Nederlandse professionals hier kansen liggen. 26,4% denkt dat ze nieuwe vaardigheden hadden kunnen leren.

17,9% denkt dat zij via een goed woordje van iemand uit hun netwerk een mooie carrií¨rekans hadden kunnen krijgen. Een reí«le gedachte, want onderzoek van LinkedIn naar netwerken** toont aan dat 2 op de 5 Nederlanders via een casual gesprek op LinkedIn een nieuwe uitdaging of ingang hebben gevonden.

Verder denkt 11,8% dat ze dankzij carrií¨re advies wellicht verder hadden kunnen zijn in hun carrií¨re en 11,8% denkt dat zij beter met uitdagingen waren omgegaan.

“Nederlanders zijn van nature bescheiden en harde werkers, maar we mogen best ons netwerk om hulp of advies vragen,” geeft Marcel Molenaar, country manager Benelux aan. “We hebben immers de middelen tot onze beschikking. Zeker op een platform als LinkedIn met inmiddels 500 miljoen leden wereldwijd, zijn de meest inspirerende personen slechts een fractie van ons verwijderd. Wil jij graag koffie drinken en ervaringen uitwisselen met iemand die bij een bedrijf werkt dat jou inspireert? Leg contact en doe het. Daar wordt je alleen maar wijzer van.”

De zomer van het netwerken

Netwerken is belangrijk voor een succesvolle carrií¨re, vindt 69% van de Nederlandse professionals. Een sterk netwerk brengt je in contact met mensen die je kunnen inspireren, advies geven, en je helpen een stapje verder te komen in je carrií¨re.

LinkedIn stelt deze zomer in het teken van netwerken en moedigt Nederlandse professionals aan om contact op te nemen met een mentor, coach of iemand die hen inspireert. “De zomerperiode is vaak rustiger en daarom hét moment om te investeren in je netwerk,” geeft Marcel aan. “Slechts één bericht, telefoontje of kopje koffie kan eindeloos veel deuren openen. Begin vandaag en vind die persoon die jou kan helpen het beste uit je carrií¨re én jezelf te halen.”

Over het onderzoek

*Het onderzoek werd in mei 2017 in opdracht van LinkedIn representatief uitgevoerd door Kien Onderzoek onder 1.000 Nederlandse werkenden met een opleidingsniveau van MBO of hoger.

**Het online onderzoek werd uitgevoerd tussen 6 februari  en 18 maart 2017 onder 15.905 LinkedIn leden in 17 landen.


Delen