Vakmensen moeilijk te vinden!

      Reacties uitgeschakeld voor Vakmensen moeilijk te vinden!
Delen

De economie trekt verder aan en het vinden van personeel wordt moeilijker. Zo is er veel vraag naar vakmensen, zoals onderhoudsmonteur, elektricien en loodgieter. Maar steeds minder mensen kiezen ervoor om handmatig werk te doen. Uit een survey van Jobrapido, een van ’s werelds grootste zoekmachines voor banen, blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders het moeilijk vindt vakmensen te vinden.

Geen eenduidige reden

Hoewel er geen eenduidige reden werd aangegeven, denkt bijna 3 op de 10 ondervraagden dat de Nederlandse overheid te weinig doet om vakmanschap te stimuleren. Andere genoemde redenen waren de zwaarte van het fysieke werk (21%), weinig waardering voor handmatig werk (20%) en het achterblijven van het salaris (18%). De concurrentie van buitenlandse vakmensen wordt door slechts 11% aangevoerd als reden om geen “˜echt vak’ te leren.

Tevens blijkt uit het onderzoek dat bijna 80% van de Nederlanders aangeeft dat Nederland een land is met overwegend bureaubanen en de meeste mensen in de omgeving van de ondervraagden liever een andere baan beoefenen of vervolgopleiding volgen.

Waardering

“Wij hebben een duidelijk beeld van de arbeidsmarkt”, vertelt Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. “We zien dat werkgevers het vakmanschap en de mensen die het beoefenen op waarde schatten. Bovendien zien we dat er veel vraag is naar vaklieden zoals monteurs. Op onze site staan daar zo’n 33.000 vacatures voor open. Dit betekent dat de arbeidsmarkt vakmanschap werk belangrijk vindt en waardeert. Er is veel vraag vergeleken met het aantal mensen dat bereid is dit werk te doen.”

Veel online vacatures voor vakmensen

Uit een analyse van Jobrapido blijkt dat in Nederland veel vraag is naar vakmensen. Zo zijn er veel vacatures voor monteurs, verpleegkundigen en winkelmedewerkers.

Bekijk hier een lijst van 5 veelvoorkomende vacatures voor vakmensen:

  1. Monteur – 32.916 vacatures
  2. Verpleegkundigen – 11.646 vacatures
  3. Timmerman – 5.761 vacatures
  4. Lasser – 4.346 vacatures
  5. Metselaar – 4.236 vacatures

Bron: Jobrapido

Over de opiniepeiling

De resultaten uit dit persbericht zijn afkomstig van een survey dat is uitgezet door Jobrapido van 6 juni tot en met 26 juni. (n=891).


Delen