Recruitment traineeship succesvol van start!

      Reacties uitgeschakeld voor Recruitment traineeship succesvol van start!
Delen

Vorig jaar december ontstonden de eerste plannen om een recruitment traineeship in de markt te zetten. Inmiddels zijn vier trainees bij mooie bedrijven aan de slag. Eind van dit jaar hopen we acht í  tien trainees onder de pannen te hebben bij bedrijven, die willen investeren in recruitment talent.

HetRecruitingKantoor (HRK) signaleerde eind vorig jaar al een tekort aan recruiters en later werd dat nog eens bevestigd met de nodige onderzoeken. Zo kwam Werf& al met een noodkreet en onlangs nog kwam BNR radio met de bevestiging. Wie nu nog niet weet dat er een tekort aan recruiters is leefde de afgelopen maanden onder een steen.

Wat is de directe meerwaarde van trainees?

Tja, soms is de directe meerwaarde handjes op de afdeling, waar inmiddels een brand is ontstaan door het hoge aantal vacatures. Sommige bedrijven willen met campus recruitment aan de slag en hebben daarvoor de frisse blik van een starter nodig om tot een realistische en aansprekende aanpak te komen voor de doelgroep.

Eén van onze opdrachtgevers wil met sourcing aan de slag, maar heeft men zelf nog onvoldoende kennis in huis om tot een gebalanceerd sourcingsmodel te komen. Dan heb je ook nog bedrijven die niet goed weten hoe de candidate journey te integreren. Of die geen uitgewerkte contact- of verleidingsstrategie hebben. Kortom de meerwaarde bevindt zich op verschillende vlakken van het recruitmentvak. Vraag je het aan een trainee, dan zit het bijvoorbeeld in het plaatsen van kandidaten of het afronden van een project. 

Wie kunnen zich aanmelden voor het traineeship?

Wij werken graag met mensen met een hbo/wo achtergrond die interesse hebben in recruitment. Studierichting is niet het allerbelangrijkst, omdat recruitment een vakgebied is waar je vanuit verschillende studies op in kunt stromen (bedrijfskunde, psychologie, marketing, etc.)

We kijken vooral naar de motivatie, persoonlijkheid en bepaalde competenties van de mensen. Denk hierbij aan organisatorische skills, planningsvaardigheden, structurering van werk, etc.

Waar gaan de trainees zoal mee aan de slag?

Wat de trainees precies gaan doen is sterk afhankelijk van de organisatie. Wat we zien is dat de bedrijven, waarmee we in gesprek zijn, graag aan de slag willen met sourcing of campus. Verder zijn een paar trainees aan de slag als junior recruiter of als junior commercieel recruiter. Het traineeship is dus heel divers en daar stemmen we het lesprogramma op af. 

Zijn de huidige klanten tevreden?

De eerste geluiden zijn goed. ‘Mooi opleidingsprogramma en een selectie van talentvolle en ambitieuze trainees.’ De trainees realiseren hun eerste plaatsingen en ze zijn goed bezig met het vullen van de recruitment funnel. 

Over HetRecruitingKantoor

Het HRK team bestaat momenteel uit negen medewerkers. We hebben ruime ervaring in corporate recruitment, bureau recruitment en arbeidsmarktcommunicatie en komen graag met bedrijven in gesprek om te helpen bij instroom- of uitstroom vraagstukken.


Delen