Openingszinnen voor je sollicitatiebrief

      Reacties uitgeschakeld voor Openingszinnen voor je sollicitatiebrief
Delen

Als sollicitant concurreer je normaal gesproken met tientallen andere kandidaten. Het is dan ook zaak om op te vallen in deze grijze massa. En hoe doe je dat beter dan met een pakkende openingszin? In deze blogpost geven we niet alleen tips, maar vooral ook openingszinnen, die je direct kunt kopií«ren en in jouw sollicitatiebrieven kunt plakken.

Verschillende soorten openingszinnen

Voordat we op die openingszinnen springen, is het goed om ze in categorieí«n in te delen. Zo zijn er algemene openingszinnen, die je eventueel in meerdere brieven kunt gebruiken (wat we niet aanraden). Heb je al eerder contact met iemand van het bedrijf gehad, dan kun je refereren aan dat gesprek.

Ook kun je met de deur in huis vallen door met jouw achtergrond op de functie-eisen in te haken. Wanneer je een schok van herkenning voelde bij het lezen van de sollicitatiebrief, kun je jouw enthousiasme in de eerste zinnen verwerken.

Wat ook kan, is een actuele ontwikkeling of nieuwsfeit in jouw opening verwerken. Maar mijn favoriete strategie is nog wel een vraag stellen. Dit is iets wat compleet onverwachts is in een sollicitatiebrief, maar zeker niet verboden. Het trekt meteen de aandacht van de recruiter – en ik kan het weten, want deze truc heeft mij enkele keren ingepakt.

Laten we deze strategieí«n eens in alle rust bij langs gaan. Afhankelijk van de baan en jouw kwalificaties kun je ervoor kiezen de ene strategie te kiezen, of juist de andere. Voelde je bijvoorbeeld niet meteen die schok die door je heen gaat bij het zien van je droombaan, dan kun je altijd nog indruk maken met jouw achtergrond of met jouw kennis van de actualiteit.

Algemene openingszinnen

 • “Met dit schrijven wil ik mijn interesse kenbaar maken voor uw vacature van…”
 • “In het hedendaagse, hectische leven is iemands aandacht moeilijk te vangen. Fijn dat ik de uwe nu even heb, want ik ben geí¯nteresseerd in uw functie van [vacature].”
 • “Als allrounder met een achtergrond in [opleiding] en werkervaring als [functies], solliciteer ik met plezier naar uw openstaande functie van [vacature].”

Aan een gesprek refereren

 • “Toen u mij in ons telefoongesprek van [datum] vertelde…”
 • “Toen we na uw presentatie van [datum] in [plaats] aan de praat raakten, wees u mij de de vacature van…”
 • “Van uw medewerker [naam] hoorde ik dat [organisatie] op zoek is naar een [vacature]…”

Indruk met je achtergrond maken

 • “Omdat ik naast mijn opleiding [studierichting] een tijd heb gewerkt als [functie], stel ik mij met plezier kandidaat voor…”
 • “Toen ik bij [organisatie] werkte met [persoon], raakte ik gefascineerd door…”
 • “Tijdens mijn opleiding [studierichting] maakte ik kennis met…”

Je enthousiasme laten zien

 • “Die baan is mij op het lijf geschreven, dacht ik toen ik uw vacature zag in [krant]…”
 • “Daar wil ik meer van weten, was de gedachte die door mij heen ging toen…”
 • “Een schok van herkenning ging door me heen en een golf van enthousiasme overspoelde mij toen ik uw vacature zag…”

Op de actualiteit inhaken

 • “Het wordt de laatste tijd breed uitgemeten in het nieuws: [nieuwsfeit].”
 • “Laten we eerlijk zijn: de onderwerpen die de laatste tijd het nieuws domineren zijn…”
 • “Zelfrijdende auto’s bepalen over tien jaar het straatbeeld. Geen wonder dat u…”

Stel een vraag

 • “Dus u zoekt een ervaren en kundige [vacature]? Dan lijkt het me een goed idee om eens te praten, want…”
 • “Hoe zou u het vinden als de omzet van [bedrijfsnaam] in 2 jaar met 76% steeg? Want dat is het resultaat dat ik teweegbracht bij…”
 • “Hoe ziet uw ideale [vacature] eruit? Is hij ijverig en vlot, mondig en assertief? Zo ja, lees dan vooral verder.”

Stimuleer je creativiteit

De bovenstaande voorbeelden kun je naar hartenlust kopií«ren en aanpassen op je eigen situatie. Hopelijk helpen ze er ook bij om jouw creativiteit te stimuleren. Je ziet nu wat er mogelijk is en beseft dat een openingszin (of de rest van de sollicitatiebrief) echt niet altijd zo stijfjes en formeel hoeft te zijn als de verschillende sollicitatiewebsites en -boeken ons doen geloven.

Onthoud dat recruiters ook maar mensen zijn en dat jouw brief een manier is om het saaie, droge document dat jouw cv heet met een persoonlijke noot te vergezellen. En er is geen betere plek om dat statement te maken dan in de openingszin van jouw sollicitatiebrief.

Bron: CVster.nl , uw hulp voor een goed cv. Bekijk de diverse ontwerpen!


Delen