Ziek geworden in mijn vakantie, wat moet ik doen?

      Reacties uitgeschakeld voor Ziek geworden in mijn vakantie, wat moet ik doen?
Delen

In de wet is geregeld dat de vakantiedagen waarop je ziek bent niet gelden als vakantie. Die dagen gelden dan als ziekteverlof. Je werkgever kan hiervan afwijken, maar alleen als hij dit van tevoren schriftelijk met je is overeengekomen.

Wat kun je het beste doen als je ziek wordt tijdens je vakantie?

  • Meld je tijdens je vakantie ziek bij je werkgever. Lukt dit niet, meld dit dan zodra dit wel mogelijk is.
  • Zorg dat je tijdens je vakantie bereikbaar blijft voor je werkgever. Geef je vakantieadres door en hoe je te bereiken bent.
  • Vertel bij je ziekmelding duidelijk wat er aan de hand is. Bezoek je op vakantie een arts, vraag dan om een doktersverklaring.
  • Word je tijdens je vakantie weer beter? Geef dit dan ook direct door aan je werkgever. Hij kan je dan weer beter melden.

Moet ik gelijk naar huis gaan als ik ziek wordt?

Nee, dat hoeft niet. Tenzij dat belangrijk is voor je herstel. Maar als ze je in het buitenland prima kunnen helpen/ kunnen behandelen mag je gewoon op je vakantieadres blijven. En bij een zomergriepje of iets anders in die orde zal het herstel daar waarschijnlijk hetzelfde verlopen als thuis.

Als regel geldt dat je je genezing niet mag belemmeren. Dus afhankelijk van het ziektebeeld kan dat betekenen dat je in je vakantieland blijft. Of juist terug moet keren.

Hoe gaat het met vakantiedagen tijdens ziekte

Over de dagen dat je ziek bent, mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden. Je werkgever mag alleen vakantiedagen inhouden als:

  • Hierover andere afspraken staan in je cao, je contract of het bedrijfsreglement (verzuimreglement).
  • Schriftelijk is vastgelegd in het bedrijfsreglement dat je werkgever vakantiedagen mag afschrijven als je ziek wordt tijdens je vakantie. Dan mag hij dit inhouden van je bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Je hebt zelf toestemming gegeven om de ziektedagen af te trekken van je vakantiedagen.

Je was al ziek en je ging toch op vakantie

Je was al ziek/ arbeidsongeschiktheid. Toch ga je wel met vakantie. Dan heb je het recht verspeeld om je vakantiedagen terug te vragen. Je hebt er namelijk zelf voor gekozen om ziek op vakantie te gaan.


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.