Zelfstandig ondernemerschap voor iedereen

      Reacties uitgeschakeld voor Zelfstandig ondernemerschap voor iedereen
Delen

Iedereen zelfstandig ondernemer. Dat is voor mij een realistisch toekomstbeeld. Waarom? Ik leg het graag uit.

Op een verjaardagsfeestje van kennissen viel het me laatst weer eens op dat verschillende groepen mensen onderling heel anders denken over (eigen) verantwoordelijkheid. Ik hoor de een praten over zijn baas, een ander over haar medewerkers en nog iemand anders over zijn eigen bedrijf. De werknemer vindt dat alle verantwoordelijkheid bij zijn baas ligt, de leidinggevende wijst naar haar medewerkers en de zelfstandig ondernemer kijkt verbaasd toe…

Zelf beslissen over de ‘hoe-vraag’

Als zelfstandig ondernemer beslis ik veel dingen helemaal zelf. Over sommige zaken kan of mag ik echter niet beslissen, omdat (overheids)instanties veel regels hanteren waar ondernemers zich aan moeten houden. Binnen die regels kan ik wel zelf beslissen hoe ik mijn plannen en activiteiten uitvoer. En dat zou een recht van iedereen moeten zijn: iedereen zou moeten kunnen beschikken over de ‘hoe-vraag’. Ben jij je daar al van bewust?

Als ondernemer ben ik in mijn doen en laten afhankelijk van de wet- en regelgeving. Maar ook de leidinggevende of medewerker moet acteren binnen de regels van de organisatie. De vraag is: neem je wel alle ruimte binnen die regels?

De taken van een werknemer worden bepaald door de werkgever, maar ook de invulling van de ‘hoe-vraag’ is vaak al door de werkgever bepaald. Dit heeft er vaak mee te maken dat de werkgever slechte ervaringen heeft met hoe die taken in het verleden werden uitgevoerd. Een goede kans dat dit kwam doordat degene die de taken uitvoerde geen helder beeld had van de gevolgen van zijn of haar acties.

Inzicht in de gevolgen

Daarom zou ik alle leidinggevenden willen verzoeken: geef alsjeblieft duidelijk aan wat de gevolgen zijn. Dat kan heel simpel door te zeggen tegen een medewerker: ‘Als jij een klant niet (goed) helpt, koopt hij onze producten niet of neemt hij onze diensten niet af. En zijn geld heb ik nodig om jouw salaris te betalen.’

Maar het aantonen van de gevolgen alleen is niet voldoende. De medewerker moet er ook de relevantie van inzien. Als medewerker voel jij vaak immers niet dezelfde ‘drang’ als je leidinggevende om de klant zijn geld te laten uitgeven bij jou in het bedrijf. En dat heeft te maken met het feit dat niet jij, maar jouw leidinggevende de hele dag wordt geconfronteerd met de financiële en organisatorische gevolgen.

Vergelijk deze twee situaties maar eens met elkaar:

  1. Je zit in een restaurant en hebt net je eerste kop koffie op. Je blijft zitten, omdat je aandachtig de krant aan het lezen bent. Na drie kwartier is er nog steeds geen ober langsgekomen om te vragen of je nog een kop koffie wilt. Pas als je je hand opsteekt, komt er na een tijdje iemand langs.
  2. In de avond zit je in een café. Je hebt net een wijntje gedronken. Je lege glas staat nog geen minuut voor je op tafel als de eigenaar het glas wegneemt en je vraagt of hij nog iets voor je kan inschenken.

Betrokkenheid creëren

Veel medewerkers zijn helemaal niet betrokken bij het welzijn van de onderneming. En het is ook best lastig om je betrokken te voelen bij heel het bedrijf of de gehele organisatie. Die betrokkenheid is echter wel noodzakelijk.

Maar medewerkers gaan zich pas betrokken voelen als ze op de hoogte zijn van wat er speelt binnen het bedrijf, als ze een eerlijk en volledig antwoord krijgen op hun vragen en als ze begrijpen wat de negatieve en positieve gevolgen zijn van hun acties. Een voorwaarde hiervoor: de medewerker moet zich verantwoordelijk voelen. Gelukkig leggen steeds meer bedrijven verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie neer.

De verantwoordelijke medewerker

Het effect is direct merkbaar: hoe meer verantwoordelijkheid jij als medewerker krijgt, hoe meer jij je betrokken voelt. Hoe meer jij je betrokken voelt, hoe bewuster je bent van de gevolgen van jouw acties. Hoe bewuster je bent van de gevolgen, hoe beter je zelfstandig invulling kunt geven aan de ‘hoe-vraag’. Kortom: je bent een ‘zelfstandig ondernemer’, maar dan in loondienst.

De verantwoordelijke leidinggevende

Wat zijn de moeilijkste obstakels die een bedrijf in dit proces van ‘verantwoordelijkheden verschuiven’ moet nemen? Het zijn vooral de leidinggevenden die aan zet zijn. Zij moeten leren loslaten en een stap terug zetten. In alles. Het enige wat dan voor de leidinggevende overblijft, is dienend leiderschap. Een leidinggevende die de medewerker ondersteunt, zodat die zijn taak uitstekend kan uitvoeren. En de medewerkers? Die voeren naar eigen inzicht hun taken uit en zijn daarvoor volledig zelf verantwoordelijk.

Waarom kies je hiervoor?

Het ‘zelfstandig ondernemerschap’ biedt talloze voordelen, voor zowel de medewerker als de leidinggevende: je bent niet meer boos omdat de ander niets doet en je bent niet meer gefrustreerd omdat een ander beslissingen voor je neemt. Verder komt iedereen in zijn eigen kracht te staan, treedt iedereen zelfverzekerd op en doet iedereen blij zijn werk, dat dan geen ‘werk’ meer heet.

Kortom: ‘zelfstandig ondernemerschap’ legt de kiem voor écht ‘samen-werken’. En daarom: iedereen zelfstandig ondernemer, of je nu in loondienst bent of niet.

 


Delen

About Sander Vrugt van Keulen

Sander

CoachSander is directie coach | facilitator / trainer non-hiërarchische zelforganiserende teams en houdt zich al 10 jaar bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen om hen telkens een stap verder te helpen op het pad dat zij zelf kiezen.

Sander initieert en ondersteunt projecten als Uitgestelde Koffie, broodfonds040, Eindhoven in Dialoog, Nooit Meer Gratis, CoachingBlog, MisterCoach, @040datzijnwij en meer…

En dat alles vanuit de overtuiging dat wij samen meer zijn en meer kunnen bereiken: delen kan alleen door vermenigvuldigen!

Welke onderwerpen blogt Sander Vrugt van Keulen over?

Coaching, zelforganiserende teams, HR, ondernemingsraden en medezeggenschap

Waar kun je Sander Vrugt van Keulen online vinden?

CT2.nl Persoonlijk Blog CoachSander Bedrijfspagina CT2 op LinkedIn Profiel LinkedIn - Coach Sander Vrugt van KeulenVolg Coach Sander Vrugt van Keulen op Twitter CT2 Coaching and Training CoachSander op FacebookSander Vrugt van Keulen op Google+