Kleine bedrijven slordig met maken van een back-up

      Reacties uitgeschakeld voor Kleine bedrijven slordig met maken van een back-up
Delen

Komt het je bekend voor? De update van een computerprogramma duurt langer dan jij geduld hebt. Windows10 zend weer een hele lading gigabytes richting je laptop of PC. Het duurt maar en het duurt maar, dus druk je de machine maar uit. Want je moet op tijd bij die afspraak zijn. Of je wilt gewoon naar huis, misschien zelfs je bed induiken.

De volgende dag of keer dat je de laptop of PC wilt opstarten blijft het opstartscherm hangen of draaien in een stand die je niet bevalt. Het zal toch niet hè?Vertwijfeld kijk je naar het scherm, probeer je het apparaat nog maar eens te herstarten, maar nee, niente, nichts, er komt niet wat jij verwacht.

Goede raad is even duur. Heb ik wel een recente back-up ergens liggen? 

Het zijn zaken die een ZZP’er of klein bedrijf dagelijks overkomen. Door de drukte of gewoon slordigheid schiet het maken van een dagelijkse- of desnoods regelmatige back-up er vaak bij in. En als de laptop of computer je dan in de steek laat is het leed niet te overzien.

Neem bijvoorbeeld de afdeling HR van een klein bedrijf. Daar kunnen, door het ontbreken van recente bestanden, ineens grote problemen ontstaan. Wanneer waren de laatste functioneringsgesprekken en wat was de inhoud daarvan? Hoe zit het met de voortgang van de Wet Poortwachter voor de zieke mevrouw A. Wie is ook alweer wanneer jarig en hoe zit het met de afloop van arbeidscontracten. En meest erge vaak, wie weet de wachtwoorden en inlogcodes van de bank, belastingdienst en al die andere programma’s nog? Je hebt ze, als bedrijf, keurig in een digitale kluis opgeborgen. Waar je nu niet (meer) bij kan.

Zelfde geldt voor afdeling Administratie of boekhouding van de ZZP’er 

De ZZP’er heeft het afgelopen weekend flink zitten zwoegen op zijn boekhouding. Wat een klus, maar gelukkig kan de aangifte BTW vandaag de deur uit. De laptop gaat aan om de aangifte digitaal in te dienen. Maar ver komt hij niet, het apparaat denkt ‘bekijk jij het maar vandaag’.

Een vloek galmt door de (werk)kamer of bedrijfs-unit. ‘Nee, niet nu!’ Als blijkt dat de laptop voorlopig niet gebruikt kan worden, wordt het zoeken naar dat oude exemplaar ergens in de kast. Maar ja, de ZZP’er heeft het afgelopen jaar niet aan een back-up gedacht. Waarom zou hij, die computer doet het toch nog?

Weg administratie van het weekend, weg alle data van het afgelopen jaar. Misschien heeft hij geluk en kan een deskundige de data van zijn harddisk nog redden. Maar daar heeft de ZZP’er nu niets aan.

Leermoment 

Dringend advies, maak dagelijks of desnoods wekelijks een back-up van je belangrijkste data en bestanden. Zo voorkom je dat je in ernstige problemen komt.

En het maken van een back-up hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Installeer een eenvoudig en goed werkend programma op je computer. Zet een snelkoppeling op je bureaublad en vertel dat programma welke bestanden en data moeten worden opgeslagen en wanneer. Een kind kan feitelijk de was doen.

En mocht je er toch niet uitkomen? Kies dan voor een back-up in ‘The Cloud’.

Meer info kun je ook lezen in dit stappenplan

 


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.