Een onmisbare gesprekstechniek: uitluisteren

      Reacties uitgeschakeld voor Een onmisbare gesprekstechniek: uitluisteren
Delen

Uitluisteren is een moeilijke, maar zeer waardevolle gesprekstechniek. Ik leg je graag uit wat uitluisteren is en hoe je het zelf toepast.

Wat is uitluisteren?

Eerst een stukje achtergrondinformatie: Ik zet mij al jaren in voor Nederland in Dialoog. Het doel van dit project is om de dialoog in te zetten om de sociale samenhang in de maatschappij te versterken. Elk jaar komen tijdens de Week van de Dialoog duizenden mensen in tientallen steden bijeen om aan dialoogtafels ervaringen, ideeën en dromen met elkaar te delen. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen mensen en deelnemers halen er nieuwe inzichten en impulsen voor persoonlijke acties uit. Ik focus mij vooral op de omgeving Eindhoven en lever mijn bijdrage door gespreksbegeleiders te trainen voor de dialoogsessies.

In die sessies is uitluisteren een belangrijke techniek en dus een vaardigheid die door de gespreksbegeleiders beheerst dient te worden. De term ‘uitluisteren’ is in deze context bedacht door Harold Kops, een goede vriend van mij. Maar wat houdt het in? Simpel gezegd komt het neer op 3 onderdelen die je stap voor stap moet volgen.

Stap 1: luister naar de ander

Uitluisteren begint met luisteren. Klinkt makkelijk, maar het is lastiger dan je denkt. Goed luisteren betekent namelijk vooral dat je zelf niets zegt. Je laat jouw gesprekspartner eerst zijn of haar hele verhaal vertellen. Ook als er een stilte valt en het heel verleidelijk is die te verbreken, houd jij je mond. Stiltes in een verhaal hebben namelijk een functie.

Velen van ons hebben in een gesprek al snel de neiging over zichzelf te vertellen, zelfs als de ander midden in zijn/haar eigen verhaal is. Bij uitluisteren is dit niet de bedoeling. Geen opmerkingen als: ‘Oh ja, zoiets heb ik ook meegemaakt en toen …’. Het is de kunst om alleen te luisteren.

Daarbij is het belangrijk dat je met je volledige aandacht bij de ander bent. Toon belangstelling in wat jouw gesprekspartner te vertellen heeft. Dit geldt zowel verbaal als non-verbaal. Kijk de ander aan en ga niet met bijvoorbeeld het lepeltje in je kopje zitten spelen. Heb aandacht voor elk woord dat je gesprekspartner uitspreekt, elke beweging die hij/zij maakt en elke intonatie die hij/zij gebruikt.

Stap 2: stel je mening uit

Dit is een lastige, want je vindt al snel ergens iets van en geeft graag je mening. Maar een essentieel aspect van uitluisteren is dat je je eigen mening uitstelt. Jouw mening – in welke vorm dan ook – kleurt het verhaal van de ander. Als je daar aan toegeeft, hoor je niet het complete verhaal. Bovendien laat je jouw gesprekspartner in zijn of haar waarde door hem/haar het hele verhaal te laten doen zonder dat jij tussendoor vertelt wat je er allemaal van vindt.

Stap 3: stel verklarende vragen

Het is je gelukt: aandachtig luisteren en je mening uitstellen. Maar… er is natuurlijk een kans dat je het verhaal niet begrijpt. Je snapt bijvoorbeeld de volgorde niet. Je vraagt je af waar het verhaal zich afspeelt. Of je kent de betekenis van bepaalde woorden niet.

Je vraagt om extra uitleg zodat je opheldering krijgt. Ook voor deze reeks ‘verklarende vragen’ geldt nadrukkelijk: houd je op de vlakte en spreek je gedachten of gevoelens niet uit.

Uitluisteren is eenvoudig te leren

Ik schreef in het begin dat uitluisteren een moeilijke gesprekstechniek is. Daarmee bedoel ik vooral dat het veel oefening vergt om het onder de knie te krijgen. Maar het leerproces zelf is relatief eenvoudig. Uitluisteren is een onderdeel van de trainingen die we elk jaar kosteloos geven aan de gespreksbegeleiders van Eindhoven in Dialoog. Gespreksbegeleiders van omringende gemeenten als Valkenswaard, Veldhoven, Helmond, Geldrop en Nuenen sluiten daarbij aan.

Heb je zin om dit jaar mee te doen? Kijk eens op de website van Nederland in Dialoog voor meer informatie. Ben je benieuwd naar uitluisteren, dan kun je uiteraard ook contact opnemen met mij. Ik help je hier graag in verder.


Delen

About Sander Vrugt van Keulen

Sander

CoachSander is directie coach | facilitator / trainer non-hiërarchische zelforganiserende teams en houdt zich al 10 jaar bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen om hen telkens een stap verder te helpen op het pad dat zij zelf kiezen.

Sander initieert en ondersteunt projecten als Uitgestelde Koffie, broodfonds040, Eindhoven in Dialoog, Nooit Meer Gratis, CoachingBlog, MisterCoach, @040datzijnwij en meer…

En dat alles vanuit de overtuiging dat wij samen meer zijn en meer kunnen bereiken: delen kan alleen door vermenigvuldigen!

Welke onderwerpen blogt Sander Vrugt van Keulen over?

Coaching, zelforganiserende teams, HR, ondernemingsraden en medezeggenschap

Waar kun je Sander Vrugt van Keulen online vinden?

CT2.nl Persoonlijk Blog CoachSander Bedrijfspagina CT2 op LinkedIn Profiel LinkedIn - Coach Sander Vrugt van KeulenVolg Coach Sander Vrugt van Keulen op Twitter CT2 Coaching and Training CoachSander op FacebookSander Vrugt van Keulen op Google+