Organisaties niet wendbaar door gebrek aan skills werknemers

      Reacties uitgeschakeld voor Organisaties niet wendbaar door gebrek aan skills werknemers
Delen

Technologie-gedreven startups ontwrichten steeds vaker bestaande businessmodellen. Traditionele bedrijven zijn niet altijd voldoende wendbaar om hierop te reageren. Omdat hun werknemers de vaardigheden missen om nieuwe inzichten uit data te halen of nieuwe businesskansen te ontwikkelen. De Nederlandse startup 5miles helpt dat probleem op te lossen, door professionals dagelijks hun analyse-, business- en presentatie-skills te laten trainen.

“Binnen KPMG streven we ernaar om onze medewerkers de beste Development Experience te bieden. Daarnaast moeten onze professionals de ruimte krijgen om hun data, analyse en presentatie-skills iedere dag weer te kunnen verbeteren. In 5miles hebben we een partner gevonden die onze organisatie helpt om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen.

5miles zorgt daarnaast voor een persoonlijke leerervaring, omdat het aanbod zich aanpast aan het kennisniveau en leertempo van de medewerker. Dat maakt de leermethode van 5miles een effectieve leerervaring”, aldus Alex Baggerman, Head of People Development & Reward bij KPMG.

Bestand tegen disruptie

Chris van Voorden, een van de twee oprichters van 5miles: “Traditionele bedrijven worden continu uitgedaagd. Als ze werknemers hebben met de juiste skills zijn ze daar beter tegen bestand. Daarom hebben we een leerplatform gelanceerd waarmee professionals met een dagelijks uitdaging in vijf minuten nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Hierdoor zijn zij klaar voor de toekomst, zijn ze voorbereid op het werken met nieuwe technologieën en profiteren organisaties van nieuwe innovaties. Met 5miles zorgen we ervoor dat bedrijven met een rijke historie beter voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen.”

“Dankzij 5miles besparen professionals gemiddeld twee uur per week, omdat ze efficiënter gaan werken. Daarnaast maken ze slimmere analyses, wat ertoe leidt dat er betere besluiten worden genomen. We leren ze vandaag om met data te werken, morgen met big data en overmorgen met door AI-gestuurde besluitvorming. Het is voor het Nederlandse bedrijfsleven urgent dat professionals deze skills ontwikkelen.”

Leren met impact

De manier waarop leren nu is georganiseerd binnen corporates is vaak niet toereikend, zo stelt Van Voorden. “Dagenlange cursussen hebben weinig effect: Doorgaans wordt slechts 20 procent onthouden van wat er op zo’n dag geleerd is. Daarom bedachten we deze laagdrempelige oplossing. Doordat de oefeningen (die uit de realiteit gegrepen zijn) herhaald worden, is het leerrendement bij 5miles significant hoger dan bij de traditionele trainingen, zoals klassikale cursussen en online video’s.”

Van Voorden constateerde daarnaast dat trainingen nu nog vaak als een verplichting worden ervaren. “Dat zorgt voor weerstand, net zoals scholieren dat ervaren. Ook worden leerbudgetten niet altijd ten volste benut. Dat is zonde, want zo blijft potentie onbenut. Onze challenges vinden medewerkers leuk en daardoor rendeert onze leermethode een stuk beter.”


Delen