Helft Nederlanders vindt pensioen ‘iets voor later’

      Reacties uitgeschakeld voor Helft Nederlanders vindt pensioen ‘iets voor later’
Delen

46 procent van de Nederlanders is niet bezig met zijn pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Omniplan onder 1.035 werkende Nederlanders naar pensioenen. Ondanks dat vijftigplussers steeds dichterbij hun pensioen komen, zegt maar liefst 51 procent van hen onbekend te zijn met de hoogte van zijn of haar pensioenuitkering wanneer ze vandaag zouden stoppen met werken.

Vijftigplussers zijn niet alleen slecht op de hoogte van het bedrag dat ze uitgekeerd gaan krijgen. Ook zegt 28 procent van hen – in het algemeen – niet bezig te zijn met hun naderende pensioen, omdat ze het iets vinden voor later.

“Uit deze cijfers blijkt dat leeftijd slechts een beperkte invloed heeft op het feit of iemand zich actief bezighoudt met zijn of haar pensioen”, zegt Marcel Nijland van Omniplan. “Wij zijn dan ook van mening dat de Nederlander zich zo vroeg mogelijk van zijn inkomen voor later bewust moet zijn. Dit kan alleen wanneer (pensioen)partijen het voor de Nederlander concreter én leuker maken om nu al met het inkomen voor later bezig te zijn.”

Inzicht

Overigens blijkt uit het onderzoek dat vijftigplussers niet de enige leeftijdsgroep is met weinig inzicht in het pensioen. Zo zegt maar liefst tweederde van alle ondervraagde Nederlanders niet op de hoogte te zijn van wat er per maand wordt uitgekeerd, wanneer ze nog vandaag zouden besluiten te stoppen met werken. Ook zegt 62 procent dat zij niet weten wat de gevolgen zijn voor nabestaanden, wanneer ze morgen zouden komen te overlijden.

Nijland: “We kunnen met zijn allen wel wijzen naar de passieve houding van de Nederlander. Maar veel financiële instellingen berekenen het gehele pensioenplaatje op eigen wijze en nemen naargelang eigen inzicht wel of niet bepaalde gegevens mee in de berekening. Met als gevolg dat iedere tool die wordt ingevuld een ander antwoord geeft op bestaande pensioenvraagstukken. Hierdoor zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer.”

Overwaarde

Verder komt uit het onderzoek een grote afhankelijkheid van de toekomstige waardestijging van de eigen woning naar voren. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt als pensioenvoorziening te vertrouwen op de toekomstige overwaarde van hun huis bij verkoop.

Nijland: “Een eigen woning is van oudsher een veilige belegging voor de oude dag. Mensen die vandaag de dag een huis kopen, moeten tegenwoordig echter steeds meer eigen geld meenemen en betalen een veel hogere koopprijs. We zien dat de Nederlander maandelijks steeds meer geld kwijt is aan zijn hypotheek, waardoor er minder geld beschikbaar is om op te sparen voor je pensioen. In plaats van te vertrouwen op een eventuele overwaarde, kun je tegenwoordig op andere manieren je inkomen voor later kunnen aanvullen. Zo kun je ervoor kiezen je pensioen te laten doorbeleggen.”

Benieuwd naar hoe je als financiële dienstverlener hierop kunt inspelen? Lees hier de whitepaper inkomen voor later.

 


Delen