Vakantiegeld heeft positief effect op medewerkers én HR

      Reacties uitgeschakeld voor Vakantiegeld heeft positief effect op medewerkers én HR
Delen

Geld moet rollen. Oók vakantiegeld, wat aan de meeste werkende Nederlanders eind vorige week is uitbetaald. Gelukkig gebeurt dat ook. Uit onderzoek van ING blijkt dat vakantiegeld steeds vaker wordt uitgegeven in plaats van opgespaard. In de meeste gevallen daadwerkelijk aan vakantie. Maar het extraatje wordt ook regelmatig besteed aan andere doeleinden, zoals een bruiloft, een verbouwing of hightechapparatuur.

Waar het ook naartoe gaat, het lijkt erop dat steeds meer mensen hun vakantiegeld uitgeven aan zaken waar zij gelukkig van worden. En die gelukkige medewerkers zijn op hun beurt weer gunstig voor hun bedrijf, met name voor de HR-afdeling.

Drie redenen waarom.

  1. Betrokken, productief, sociaal

Hoe gelukkiger werknemers zijn, hoe beter een bedrijf presteert. Gelukkige medewerkers blijken namelijk meer betrokken te zijn bij het bedrijf, zijn productiever en bovendien socialer dan collega’s die het allemaal wat minder rooskleurig inzien. Let wel dat werkgeluk hier maar een onderdeel van is. Uiteindelijk draait het om levensgeluk van de werknemer. Met andere woorden: het aanbieden van vakantiegeld is één ding, maar of medewerkers dit vervolgens ook daadwerkelijk uitgeven aan dingen waar zij blij van worden, is een tweede.

Probeer dit dus te stimuleren, bijvoorbeeld door werknemers de kans te geven voor langere tijd op vakantie te gaan en hen ook de mogelijkheid te bieden om zelf zaken, zoals het aanvragen van deze vakantie, te regelen op een moment dat het hen uitkomt. Want door werknemers dit zelf te laten regelen, kun je medewerkers op een betere manier servicen en bespaar je tijd op (onnodige) administratieve handelingen.

  1. Minder administratie

Blije werknemers zijn minder vaak ziek. En dan hebben we het niet alleen over griepjes: momenteel heeft maar liefst vijftien procent van alle Nederlanders last van burn-out klachten. Zij voelen zich vaak emotioneel uitgeput door hun werk en zien ertegenop om naar hun werk te gaan. Niet bevorderlijk voor de werksituatie, en bovendien levert al dat ziekteverzuim de HR-afdeling een berg administratie op.

  1. Meer tijd voor strategische zaken

Met productieve werknemers en minder (langdurig) ziekteverzuim – en dus minder administratie – komen we automatisch tot de belangrijkste reden waarom de HR-afdeling profiteert van gelukkige werknemers: HR-medewerkers houden meer tijd over om zich te focussen op strategische zaken. Denk aan het werven van nieuw personeel of het verbeteren van interne processen. Zo heeft de besteding van vakantiegeld alles bij elkaar dus een positief effect op de medewerkers én het bedrijf.

Een win-winsituatie.


Delen