Eén op vijf werkt thuis om collega’s te ontwijken

      Reacties uitgeschakeld voor Eén op vijf werkt thuis om collega’s te ontwijken
Delen

Twintig procent van de werkende Nederlanders werkt wel eens thuis om collega’s te ontwijken. Dit blijkt vandaag uit onderzoek van Logitech onder 1039 Nederlanders die minstens 32 uur per week in loondienst werken.

Van de alleenwonenden werkt ruim een kwart (26,7 procent) thuis om (bepaalde) collega’s niet onder ogen te hoeven komen. In totaal geeft 55,6 procent van alle respondenten aan wel eens thuis te werken. Onder hoogopgeleiden is dit ruim 75 procent en van de laagopgeleiden werkt slechts 29 procent weleens thuis. Wel vindt een groot deel van deze thuiswerkers* dat ze zelf minder verantwoordelijkheid nemen en minder teamspirit tonen.

Reden om thuis te werken?

Alhoewel de reden om thuis te werken ter discussie kan staan, ziet Logitech’s marketing manager, Marc van den Helder, vooral mogelijkheden. “De moderne techniek past zich tegenwoordig perfect aan elke werkomgeving en wensen van de medewerker en werkgever aan. Ongeacht waar iemand zich bevindt.”

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 35,5 procent van de vrouwen en 47,6 van de mannen op kantoor werken achterhaald vindt vanwege de digitale mogelijkheden. “Cijfers die mij niet verbazen. In oktober vorig jaar hebben we de ‘Thuiswerkweek’ gelanceerd, omdat we er van overtuigd zijn dat met regelmaat thuiswerken goed is voor zowel werkgevers als werknemers.”

Productiviteit en inspiratie

Thuiswerken is productiever, vindt 59 procent van de werknemers. Daarentegen denkt 72,1 procent dat thuiswerkers belangrijke input en inspiratie missen. Iets wat 69 procent van hen die weleens thuiswerken ook zo ervaart. “Thuiswerken moet er niet toe leiden dat je het contact met je collega’s verliest en zodoende onvoldoende input krijgt om je werk goed te doen”, vult Van den Helder aan. “Dat is bovendien ook niet nodig, want dankzij de huidige techniek kan je thuis de ultieme werksetting creëren. Hierdoor communiceren en werken thuiswerkers juist vanuit hun comfortzone met collega’s op andere locaties. Dit ondervangt een gebrek input en inspiratie.” Wie deze thuiswerkplek dan moet inrichten, de werkgever of de werknemer, is een volgende vraag.

Geregeld thuiswerken tegen ziekteverzuim

Voor 51 procent van de ondervraagden heeft de werkgever regelingen getroffen om thuiswerken mogelijk te maken. Voor een kwart van de Nederlanders die hebben aangegeven wel eens thuis te werken heeft de werkgever niets geregeld. “Ik vind het de taak van de werkgever om te zorgen dat een medewerker goed thuis kan werken”, stelt Van den Helder. “werknemers die zo nu en dan thuiswerken zitten naar mijn mening lekkerder in hun vel en zijn wellicht gezonder.” Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van mening is dat thuiswerken het ziekteverzuim terugdringt.

Thuiswerkers steken hand in eigen boezem

Bijna de helft (48,5 procent) van alle respondenten vindt dat thuiswerkers minder verantwoordelijkheid nemen. Opvallend is dat ook 43 procent van de thuiswerkers dat ook vindt. Ruim 42 procent vindt dat thuiswerkers minder teamspirit hebben, iets wat 32,4 procent van de thuiswerkers zelf ook zo ziet.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard, in opdracht van Logitech, onder 1.039 Nederlandse werknemers die 32 uur of meer in loondienst werken. Het onderzoek brengt in kaart hoe werknemers over thuiswerken denken. Daarin is ook onderscheid gemaakt tussen werknemers die wel eens thuiswerken en niet-thuiswerkers.


Delen