Bijna één op de tien Nederlanders jokt op zijn cv

      Reacties uitgeschakeld voor Bijna één op de tien Nederlanders jokt op zijn cv
Delen

Bijna een op de tien werkende Nederlanders jokt weleens op zijn cv, zo blijkt uit onderzoek van Team Vier in opdracht van CV.nl, het platform dat solliciteren makkelijker maakt. Maar liefst 9% van de respondenten gaf aan weleens te jokken op het cv om zo de gewilde baan te bemachtigen. Opvallend is dat sollicitanten tussen de 18-34 jaar het meest jokken (11%), terwijl de sollicitanten in de leeftijdsgroep 35-49 jaar het minst vaak ervoor kiezen iets op hun cv weg te poetsen of mooier te maken (6%).

De verwachting is dat het aantal ‘jokkende sollicitanten’ in realiteit nog groter is. Zo geeft 28% van de respondenten aan iemand in zijn directe omgeving (familie, vrienden) te kennen die jokt op zijn cv. De meest genoemde onderwerpen om over te jokken zijn ervaring (inclusief de lengte daarvan), verantwoordelijkheden en functietitel.

9% van de mensen met een cv jokt om een gat op zijn of haar cv weg te poetsen, 5% dicht zichzelf liever meer verantwoordelijkheden toe.

Solliciteren zonder cv

De meeste respondenten houden hun cv wel goed up-to-date, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Zo heeft 44% van de respondenten zijn of haar cv in het afgelopen jaar geüpdatet, terwijl 34% in diezelfde periode heeft gesolliciteerd. Toch kiest meer dan een op de twintig er nog voor om te solliciteren zonder cv. Waar 4% nog nooit heeft gesolliciteerd, heeft maar liefst 10% geen cv.

“Uit de resultaten kun je lezen dat veel mensen nog onzeker zijn om zichzelf op papier te presenteren”, zegt Sabine Steen-Lakerveld, woordvoerder van CV.nl.

“Zij zijn bang afgewezen te worden voordat zij hun kwaliteiten echt kunnen laten zien aan de nieuwe werkgever. Vervolgens kiezen zij er bijvoorbeeld voor om dingen mooier te maken dan zij zijn, gaten weg te poetsen, functietitels mooier te maken of zelfs ervaring op te kloppen.

Naast het feit dat het altijd beter is om een werkrelatie te beginnen op basis van eerlijkheid, is het ook niet nodig. Recruiters weten wel hoe zij een cv op waarde moeten schatten. Vraagtekens op het cv, zoals een gat in het cv, vragen zij vervolgens uit tijdens het eerste gesprek zodat de sollicitant alle ruimte heeft om uit te leggen hoe dat gat is ontstaan.”

Tips

Steen-Lakerveld geeft wat tips: “Het is belangrijk om regelmatig jouw cv bij te werken, ook als je niet actief op zoek bent naar een nieuwe baan. Als je dat doet, heb je de ervaring nog vers in het geheugen en kun je er ook objectief naar kijken. Je kunt zelfs aan collega’s vragen hoe zij jouw functie zouden omschrijven. Vergelijk dat met jouw eigen omschrijving en haal de excessen eruit.”


Delen