Hoe goed is jouw toekomstige werkgever in competentieontwikkeling?

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe goed is jouw toekomstige werkgever in competentieontwikkeling?
Delen

Denk je de laatste tijd steeds vaker na of het tijd is voor een nieuwe baan? Dan is het misschien slim om verder te kijken dan de bedrijfsnaam, de functietitel of het salaris. Want vaardigheden en opleiding veranderen snel waardoor continu leren en ontwikkelen noodzakelijk is.

Goede werkgevers nemen ontwikkeling zeer serieus. Al is het maar omdat werving duur is en het lastig is om werknemers met de juiste vaardigheden te vinden. Als werkzoekende kan het daarom verstandig zijn om extra goed uit te zoeken hoe een mogelijke werkgever omgaat met ontwikkeling en opleiding.

Training

Volgens Europees onderzoek van Cornerstone en IDC – Future Culture: Building a Culture of Innovation – zijn training op het werk (53 procent) en trainingsprogramma’s (37 procent) de meest gangbare manieren om werknemers zich te laten ontwikkelen. Deze ontwikkelingsvormen staan in rechtstreeks verband met de huidige functie van de werknemer.

Online cursussen, die meestal breder en toegankelijker zijn, worden in mindere mate (34 procent van de Nederlandse bedrijven) ingezet. Online cursussen kunnen een goede manier zijn om controle over je eigen ontwikkeling te houden, daarom is het verstandig om tijdens het wervingsproces uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn.

Andere zaken

Naast persoonlijke ontwikkelingskansen zijn er nog andere zaken het waard om in overweging te nemen als je een nieuwe baan zoekt:

  • Bekijk hoe het wervingsproces eruit ziet. Krijg je snel antwoord op je vragen? En word je op de hoogte gehouden met feedback en informatie over de volgende stappen? Een vlot en makkelijk wervingsproces is een indicatie van hoe het bedrijf jou als potentiële werknemer waardeert. Zou je überhaupt willen werken bij een bedrijf dat helemaal niet reageert?
  • Doorzoek social media en websites als Glassdoor.com, waar werknemers vertellen hoe het is om voor dit bedrijf te werken.
  • Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Vraag hoe doelen in het bedrijf worden bepaald, zowel organisatorisch als op individueel niveau, en of doelstellingen worden behaald. Hoe vaak vinden evaluaties en ontwikkelgesprekken plaats? Bedrijven die investeren in hun werknemers hebben vaak gedigitaliseerde processen waarmee ze bedrijfsdoelen kunnen verbinden met individuele doelen.
  • Vraag welke interne carrièremogelijkheden er zijn. Daarmee laat je zien dat je een toekomst voor jezelf binnen het bedrijf ziet en bereid bent om daarin te investeren. Er is veel strijd om kennis en slimme werkgevers weten dat ze een carrièrepad en ontwikkelingsmogelijkheden moeten bieden aan degenen die bij het bedrijf binnenkomen, daarom zullen ze je er alles over willen vertellen.
  • Interne doorstroming is een goede manier om je carrière uit te bouwen, dus kijk goed naar wat voor training het bedrijf biedt om je proactief vooruit te helpen. Te vaak kijken we niet verder dan wat er nu nodig is aan training in plaats van wat er nodig is op een geambieerde volgende positie.
  • Vraag hoe de competentieontwikkeling er echt uitziet. Gedurende je werkzame leven worden er grote hoeveelheden training en ontwikkeling van je gevraagd, iedere zes maanden een cursus volgen is niet genoeg. Moderne werkgevers willen investeren in een mix van training en ontwikkeling, waaronder online cursussen van verschillende lengtes: kort en via mobiel wanneer je in de bus zit of je tanden poetst, langer als je op kantoor of thuis aan je bureau zit. Waarom vraag je niet om een demo van hoe online training er in het bedrijf uit ziet?

Als je van baan verandert heb je een fantastische kans om jezelf te belonen met een functie die niet alleen nu interessant is of goed betaalt. Door je te verzekeren van goede ontwikkeling van de vaardigheden, is succes op de banenmarkt op de lange termijn verzekerd.

2019 is het jaar van de werkzoekersmarkt, dus ga op onderzoek uit!


Delen