Beleid bij HR; ‘Geen werknemers boven 65 jaar aannemen.”

      Reacties uitgeschakeld voor Beleid bij HR; ‘Geen werknemers boven 65 jaar aannemen.”
Delen

In mijn zoektocht naar een leuke financiële baan loop ik tegen onverwachte dingen aan. Het lijkt er namelijk op dat mensen van boven de 65 jaar al van te voren worden uitgesloten in een sollicitatieprocedure.

Eén bedrijf was daar al klip en klaar helder over: ‘Onze HR-afdeling ziet het niet zitten om mensen van boven de pensioengerechtigde leeftijd aan te nemen. Reden: Ze willen toch geen 4- of dagen per week meer werken. Ze zien waarschijnlijk op tegen de dagelijkse reisafstand. Ze kunnen niet  een wat langere continuïteit bieden. Men is bang dat de gezondheid van de toekomstig werknemer brozer is dan die van mensen beneden de 65 jaar.

Misschien gelden deze bezwaren niet voor iedereen, maar werkgevers/ opdrachtgevers vermijden liever het risico.’ Kortom, veel aannames vooraf, zonder in gesprek te komen met de sollicitant. Die zelf best weet wat hij/ zij nog aan kan of kan bieden. En anders ongetwijfeld niet zal reageren op een vacature.

Tegenstrijdige berichten

Daarnaast is e.e.a. in tegenspraak met allerlei berichten over de arbeidsmarkt. Er zou een ernstige krapte zijn in veel sectoren. Discriminatie op leeftijd zou niet aan de orde zijn en er moeten  gelijke kansen zijn  voor iedereen die wil werken, zelfs met – of zonder arbeidsbeperking. Kennelijk ligt de grens dan wel bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. En wat betreft die krapte, die schijnt ineens heel erg mee te vallen op het moment dat een oudere sollicitant reageert op een vacature. Want in het gros van de afmeldingen wordt bericht over een veelheid van sollicitanten, waarbij de keus helaas niet op jou is gevallen.

Ja, kansen genoeg voor de oudere vrijwilliger

Ja, er is nog wel plek voor deze groep 60- 65 plussers. Maar dan wel als vrijwilliger of in weinig populaire sectoren. Bijvoorbeeld het bezorgen van de dagelijkse krant, post of folders. Of gastvrouw, gastheer bij een zorginstelling of ziekenhuis. Maar voor mensen die nog arbeid willen verrichten op het niveau van voor hun pensioen is blijkbaar geen plek meer.

Jammer. Maar wie weet gaat dit artikel mijn ongelijk bewijzen. En stromen de aanbiedingen binnen?


Delen

About Gerard Boonstra

Het kan handig zijn om iemand stand-by te hebben voor de boekhouding, salarisadministratie of afdeling Personeelszaken. Want plotseling valt er iemand uit, of er is ineens een tijdelijke piek in de werkzaamheden.Als u op dat moment kunt beschikken over een ervaren kracht voor desnoods een paar uur per week, maand of kwartaal scheelt dat veel kopzorgen. U gaat geen vaste verplichtingen aan en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten.Voorkeur voor ondersteuning in regio A'dam/ NH en/ of Westfriesland.- Maar ook rest van Nederland uiteraard mogelijk en bespreekbaar.Informeer eens via een mail naar de mogelijkheden. Doe dit via gp653@quicknet.nl. U krijgt altijd antwoord. En meestal ook nog eens heel snel.https://nl.linkedin.com/in/gerardboonstrahttp://gerardboonstra.blogspot.nl/Ook voor een advies over belastingzaken, afkoop (klein) pensioen of het opzetten van uw administratie kunt u bij hem terecht.