Recruitment – Wat is recruitment?

Delen

Wat is recruitment?

Wat is recruitment? Wat doet een recruiter nu precies en waarom zou je een recruitmentbureau inschakelen?

Wat is Recruitment?

Recruitment en werving & selectie is eigenlijk hetzelfde. Bij zowel recruitment als werving & selectie gaat het om het vinden van medewerkers. Het recruitmentproces is het proces van het zoeken naar en selecteren van de beste medewerkers voor een vacature. Dit kan een vaste vacature zijn of een tijdelijke.

Wat doet een recruiter?

Een recruiter houdt zich binnen een organisatie of recruitmentbureau bezig met recruitment en het recruitmentproces. Een recruiter zorgt ervoor dat een vacature die ontstaat binnen een organisatie wordt opgevuld. En gaat hiervoor op zoek naar de perfecte match tussen de wensen van de werkgever en kwaliteiten van een potentií«le toekomstige werknemer. Of zoekt een recruiter een passende vacature bij een kandidaat.

Vaak is een recruiter gespecialiseerd op een bepaald vakgebied, zoals IT of Finance. En als echte specialist op een bepaald gebied is een recruiter dan ook op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Wat speelt er nu binnen deze specifieke arbeidsmarkt? Wat zal de toekomst brengen? Wat gaat er gebeuren met vraag en aanbod binnen deze specifieke markt? Ontstaat er schaarste? Kennis die recruiters opdoen vanuit hun netwerk, beschikbare informatie bij de werkgever, arbeidsmarktinformatiebronnen, onderzoeken, (social) media en andere (online) bronnen. Alles om tot een perfecte match te komen.

Verschillende recruiters

Recruiters zijn te verdelen in verschillende typen. Zo heb je intercedentent, corporate recruiters, bureaurecruiters (ook wel recruitment consulenten genoemd) en headhunters. Wat zijn de verschillen?

 • Intercedenten
  Dit zijn recruiters die voor het uitzendbureau werken
 • Corporate recruiters
  Dit zijn recruiters die werkzaam binnen een organisatie en alleen maar werven voor hun eigen organisatie. Corporate recruiters werken meestal binnen recruitment op een HR-afdeling
 • Bureaurecruiters
  Dit zijn recruiters die werken bij een recruitmentbureau. Recruitmentbureau’s werven voor meerdere verschillende externe organisaties.
 • Headhunters
  Dit zijn recruiters met een focus op executive search

 


Delen

1 comment on “Recruitment – Wat is recruitment?

 1. Martijn Griffioen

  Beste redactie,

  Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik nog een aantal vragen over de recruitmentsector. Op internet heb ik verschillende bronnen gevonden maar ik twijfel aan hun betrouwbaarheid. Ik hoop dat u als specialist op dit gebied mij hier bij kan helpen. Het gaat om de volgende vragen:

  1. Hoeveel recruitmentorganisaties zijn er in totaal?
  2. Hoeveel recruitmentorganisaties zijn er op het gebied van Finance & Control(interim management en werving & selectie)?
  3. Hoeveel vacatures worden er jaarlijks uitbesteed aan recruitmentorganisaties op het gebied van Finance & Control (interim management en werving & selectie)?

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn Griffioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *